maandag, augustus 14, 2006

'Naked' - De Filmgoden

Muziektrack van de dag: 'Oshawa' - Jake Fairley (een ingenieuze mengeling tussen melancholische en extatische techno)

Tijdje geleden, dat uw kunstenminnende verslaggever u meenam in zijn 'films-die-u-moet-gezien-hebben-lijstje', vandaar ...

'Naked' is een prent die mij nauw aan het hart ligt; de hoge identificatiefactor met het hoofdpersonage 'Johnny' en het psychologisch doorleefd hebben van zijn leefwereld op jongere leeftijd, zal daar wel voor iets tussen zitten.

Maar ook het verzameld filmrecentencorps bedolf in 1993 zowel de Britse regisseur Mike Leigh (u misschien bekend van het al even aangrijpende 'Truth and Lies') en de hallucinante acteerprestatie van David Thewlis onder een bloemenkrans gaande van Cannes tot Toronto.

'Naked' bekijken is een glas zoutzuur in het gezicht krijgen. De titel is een metafoor voor het ultrarauwe karakter van de film en dito fotografie: wat je krijgt is het inferno van Dante, getransplanteerd binnen de troosteloze arbeiderswijken van Engeland, een erfenis van Thatcher.

'Johnny' is een werk- en dakloze maar zeer intelligente afgestudeerde 'A-level' psycholoog, die in staat van oorlog leeft met zichzelf en de samenleving.
Zijn kennis is encyclopedisch, de analyse pijnlijk raak, zijn verpletterend betoog hyperkinetisch wisselend tussen humor en wanhoop. Maar 'Johnny' is niet verveeld, integendeel, zijn interesse in de fenomenen die hem omringen is oprecht, maar zoals hij zelf stelt:


'No matter how many books you read, there are things you will never, ever understand.'

'Naked' volgt de existentiële crisis van het hoofdpersonage, zinderend naar een catharsis: twee onvergetelijke dagen in het leven van 'Johnny' waarin hij de verbale confrontatie aangaat met een schare van al even exotische volksfiguren.

Favoriete 'Johnny' quote: 'Please give me a goblet, because my heart is bleeding.'

En zoals het gaat met films die een buitenbeetje zijn, kreeg deze prent nog maar tamelijk recent een (vrij slechte beeldtransfer) release op DVD dankzij de chef kunstredactie van het NRC Handelsblad. Belachelijk hoge eliteprijs in FNAC (25,90 euro) maar misschien kunt u uw bibliotheek overtuigen deze DVD in de filmklassieker collectie op te nemen.

Verplicht kijkvoer voor elke cinefiel, te bekijken zonder popcorn of hapjes.