zondag, september 20, 2015

FFO 2015 - Filmfestival Oostende - Youth - Everest - Sworn Virgin

Op de 8ste dag van het filmfestival Oostende (FFO 2015) keken fans van 'La Grande Bellezza' uit naar 'Youth', de nieuwe Sorrentino. De Nepalese vzw Samayuda verzorgde de inleiding van 'Everest' in de nasleep van de aardbeving in Nepal. Voor de doordouwers was er nog het loodzware 'Sworn Virgin' over de onderdrukking van de vrouw in een gemeenschap in het Albanees gebergte.

Alle hierna volgende filmrecensies door John Solitude, onafhankelijk filmcriticus, niet commercieel verbonden met het filmfestival in Oostende of de filmindustrie.


YOUTH (LA GIOVINEZZA)
Regie: 
Cast: 

Recensie Youth:
Na het meesterwerk 'La Grande Bellezza' keken fans uit naar Youth; de nieuwe stijloefening van maestro cineast Paolo Sorrentino.


Michael Caine en Harvey Keitel zijn 2 cynische kunstenaars op rust in een Zwitsers kuuroord, de eerste een succesvol dirigent, de tweede een sukkelende scriptschrijver. Net zoals in 'La Grande Bellezza'  wordt er véél gemijmerd vooral over de liefde en de vergankelijkheid ervan. De uitstekende prestaties van Caine en Keitel in prachtige sets mét een eclectische efficiënte soundtrack, kunnen niet verhullen niet dat de plot te weinig om het lijf heeft om 2 uur lang te boeien.

Sorrentino drukt net als die andere eigenwijze cineast Wes Anderson sterk zijn stempel op de 'look' en 'feel' maar Youth is teveel uit hetzelfde vaatje getapt als 'La Grande Bellezza'; soms emotioneel raak maar vaker te lang ter plaatse trappelend. 'La Grande Bellezza' wordt moeilijk te overtreffen maar fans zullen niettemin genieten van 'Youth'.

Waardering Youth: 8 / 10


EVEREST
Regie: 
Cast:  

Recensie Everest:

Het beklimmen van de Mount Everest in Nepal is tot een toeristische attractie verworden. 'Adventure'-organisaties die geld roken, sleuren tegenwoordig zelfs minder ervaren klimmers de top op via plat gelopen paden en op door Sherpa's klaargezette ladders met voorgeknoopte touwen. Het halen van de top blijft een niet te onderschatten onderneming. Everest is gebaseerd op waargebeurde feiten en het relaas van een mislukte expeditie.

Regisseur Baltasar Kormakur neemt zijn tijd voor karakteropbouw én probeert niet in de val te trappen van de dertien-in-een-dozijn rampenfilms uit Hollywood. Op het grote scherm komt de majestueuze cinematografie optimaal tot zijn recht en je krijgt dan ook kippenvel bij het zien van de ijle hoogtes. Everest is genietbare en toegankelijke cinema die een goede balans vindt tussen drama en actie.

Everest kaart ook indirect de gevolgen aan van een toeristenindustrie. De inheemse bevolking mag dan wel méér inkomen hebben, finaal moeten mensen hun leven riskeren om rijke toeristen in nood te depanneren die er zelf voor kozen hun eigen leven in gevaar te brengen.

Waardering Everest: 8 / 10


SWORN VIRGIN
Regie: 
Cast:  

Recensie Sworn Virgin:

Sworn Virgin toont de onderdrukking van vrouwen die leven in een gemeenschap in het Albanees gebergte. De samenleving is gevat in eeuwenoude, bestendigde tradities en rituelen. De vooruitgang ligt op de loer en om te ontsnappen aan een verstikkend voorgeprogrammeerd man-vrouw rollenspel én de vrijheid te herwinnen, transformeert het androgyne vrouwelijke hoofdpersonage zichzelf tot man.

Ideologisch is Sworn Virgin een sterk statement. Maar artistiek is het resultaat een loodzware deprimerende kijk op een traditionele gemeenschap waarin het drama géén enkele adempauze krijgt.

Waardering Sworn Virgin: 7 / 10