vrijdag, september 14, 2018

FFO 2018 - Filmfestival Oostende - WIJ recensie


Director

Rene Eller

Writer

Rene Eller


De affiche, een groepje jongeren die naakt richting de horizon rennen is een knipoog naar 'Idioterne' (The Idiots) van Lars Von Trier. 
En Elvis Peeters las duidelijk 'The Secret History' van Donna Tart voor hij 'Wij' schreef.

Dat als insmijter dat 'Wij' naar internationale cinefiele of literaire normen zeker niet grensverleggend of origineel is, maar als Nederland-Vlaamse coproductie is het een bom. 

Het minder preutse Nederland kan buigen over een lange traditie waarin toen controversiële literatuur als 'Turks Fruit' of 'Ik, Jan Cremer' zelfs verfilmd werden maar géén enkele Belgisch productiehuis durfde het aan om pakweg 'Mieke Maaike's Obscene Jeugd' te verfilmen. De beste brave gooi tot nu toe om taboe-onderwerpen te belichten, kwam van Dominique Deruddere in het zwaar onderschatte 'Crazy Love'.

België kon als het op shock cinema aankwam enkel het Waalse meesterwerk 'C'est Arrivé Près de Chez Vous' voorleggen. En je moet al afdalen in cultmiddens om de naam 'Chantal Akkermans' of 'Pacha' te horen vallen.

Met 'Wij' durft ook Vlaanderen het eindelijk aan om een mijlpaal neer te zetten.

'Wij', dat zijn een groepje tieners uit een suffe villawijk uit Wachtebeke waar de tuinen kaarsrecht zijn en zoals één van de tieners het uitdrukt er 'troosteloosheid' op de gezichten hangt. Gevangen in een immense voorspelbaarheid en een keurslijf aan normen, rebelleert het groepje tieners tegen de 'fake' beschaving door de non exclusieve seksuele vrijheid te heroveren én 'waardige' notabelen tot prostitutie te verleiden.

In een vierluik structuur wordt vanuit het perspectief van de participerende jongeren de botsing en het verder opschuiven van de morele grenzen afgetast. Met rake dialogen als 'Het leven is als een realityshow. Zo fake en hypocriet. Ik wou iets echt capteren'. Vertolkt door een cast die kutten en ballen hebben.

'Wij' is een provocatieve cinefiele verademing in het huidige Vlaamse landschap. Vlaanderen heeft eindelijk zijn eigen 'C'est Arrivé Près De Chez Vous'.

Waardering: 8 / 10