woensdag, juni 28, 2006

Hoe wordt u een ICT-piraat? (deel 3: burnen) & Freya Van den Bossche


In het laatste deel van onze voorlopige trilogie 'Hoe wordt u een ICT-piraat?', vervolledigen we het rijtje 'downloaden', 'rippen' (zie vorige artikels) met de fijnere en delicatere kunst van het 'burnen'.

Het is van het grootste belang dat u de drie disciplines onder de knie krijgt, anders wordt u in het piratenmilieu op hoongelach onthaald. En, dan hebben we het nog niet over de zogenaamde 'hackers' gehad die software, servers, websites en computers van bvb. regeringsleden kraken voor de kunst en de kunde ervan, of om bepaalde 'delicate' informatie publiek ten grabbel te gooien, zodat de kiezers met volledige wetenschap en in een geest van ware democratie kunnen kleuren.

'Tiens Germain', dat doet mij eraan denken, hoe zou Koen Meulenaere, journalist van Knack, aan die informatie gekomen zijn dat Freya Vandenbossche niet eens zelf haar thesis schreef, maar net iets te vroeg al bvb. beroep deed op adviseurs voor ze in een nogal wonderlijke blitzkrieg carrière vicepremier werd?

Hierover staat trouwens te lezen in Knack nr.25 van 21 tot 27 juni 2006 pg. 3, ik citeer letterlijk:

'Door de klacht van vicepremier Freya Van den Bossche tegen Knack-redacteur Koen Meulenaere krijgt de zaak rond de thesis van de minister een juridische afwikkeling en zal het blad zich voorlopig van verdere commentaar onthouden. Ter staving van het thesis-verhaal beschikt Knack over meerdere, zeer betrouwbare bronnen, van wie het blad de anomiteit wil respecteren. Weliswaar zal Knack niet aarzelen, indien nodig, in een confrontatie voor de Raad voor de Journalistiek, de hoogste media-instantie de betrouwbaarheid van onze bronnen aan te tonen.'

De Koen publiceerde ooit mijn lezersbrief over het anti-democratisch gehalte en de machtsbestendiging van maatregelen als de kiesdrempel (destijds gesteund door alle grote partijen inclusief de VLD, SP-A, CD&V en Groen!) in Knack, en als de Koen stelt dat de Freya zelf haar thesis niet heeft geschreven, daar zal hij er wel voldoende kritische bronnen voor hebben :-)


Wat we wel héél zeker weten is dat onze huidige Minister van Begroting tijdens een radio-interview het antwoord schuldig bleef op de vraag 'Wat is de vierkantswortel van 25?'. En, zoals geparachuteerde politici die het antwoord niet weten zonder papa, toch al de kunst verstaat om zich er met een kwinkslag vanaf te maken.

Voor het hilarische en instant-klassieker interview klikt u hier. Let op de Freya-uitspraak 'Johan heeft het mij uitgelegd, voor Minister van Begroting moet je enkel kunnen optellen en aftrekken.'

Oh, en ik doe hierbij ook de groeten aan IP-nummer 193.191.208.195 toebehorend aan 'The Ministry Of Foreign Affairs Of Belgium', die sinds enkele dagen trouw dit weblog bezoekt. Die IP (= Internet Protocol) nummers en welk een lol men daarmee kan beleven, daar heb ik later nog eens over.
Maar goed, we hadden het dus over 'burnen'. Ik zou het ook kunnen vertalen als 'branden', maar gezien 'burnen' lekker bekt, hou ik het al is het maar om de Vlaams nationalisten te jennen op 'burnen'.

Kijk, het spreekt vanzelf, als u voortdurend informatie en bestanden van het internet of andere bronnen (cd's, dvd's) zit te af te tappen of 'extracten' of 'rippen' om er wat jargon tegen aan te gooien, dat het u begint te dagen dat u daarvan misschien een kopijtje wilt bvb. op een cd of een dvd. Dat kan een exacte kopij zijn van een cd (zie Exact Audio Copy in het artikel 'rippen') of dvd (zie DVD-clone in het artikel 'rippen), maar u kunt er ook een heerlijk hutsepotje van maken bvb. een compilatie.

Zonder een cd-of dvd-schrijver in uw computer
kunt u dus niet véél ontvangen. Zo'n apparaatje is tegenwoordig heel betaalbaar (variërend tussen 50 en 100 €) maar één goede raad: u gaat beter voor een gereputeerd merk zoals bvb. Plextor die van cd's en dvd's bakken een kunst hebben gemaakt.
Er is nog een andere reden waarom 'Plextor' zo'n succes heeft in de piratencommunity: daar zit namelijk handige software bij genaamd 'Plextor Professional XL' waarmee u die onhandige schijfjes met kopieerbeveiliging toch nog kunt lezen en bijgevolg ook 'rippen' (zie gisteren).

En wie weet krijgt u van de computerverkoper zo'n dikke vet knipoog als u zo'n 'Plextor' cd-dvd-brander koopt, want men weet meteen dat u een fijnproever bent die op de hoogte is van de betere consumentenproducten des levens. Ja zo'n Plextor is géén wegwerpbrol met een degelijke garantie, zolang u die drive tenminste niet gebruikt als voorhamer om op nagels in te kloppen, waarvoor ze uiteindelijk ook niet is bedoeld.

Goed, we hebben dus een cd-of dvd-schrijver in onze computer steken en daar schuiven we een blanco cd of dvd schijfje in, hierop kunnen we van alles 'burnen': software, muziek, dvd's al dan niet in origineel formaat, word documenten met thesissen en dan kunnen we natuurlijk ook die schijfjes gaan distribueren onder de vriendenkring of zoals de 'kids' tegenwoordig doen: ze verkopen op school voor een fractie van de aankoopprijs van een originele 'game', 'cd' of 'dvd'. Over die blanco schijfjes valt ook 't een en 't ander te zeggen, maar als u meteen voor kwaliteit gaat dan koopt u best merken die ontwikkeld zijn in de
Taiyo Yuden fabriek bvb. TDK en FUJI. U kunt natuurlijk ook gaan voor een goedkoper wegwerp wit product gaan maar dan zou u wel eens vroeger dan later tot de constatie kunnen komen dat u weggeschreven informatie enkele nulletjes en eentjes mist en daarmee onbruikbaar wordt.

Ok, cd-of-dvd-brander in de computer, blanco cd-of dvd-schijfje erin, en het enige wat we nog nodig hebben is zogenaamde 'burnsoftware'. Als u 'au serieux' wilt doorgaan, dan spreekt het vanzelf dat u dit niet doet met het gratis en overigens nogal onbetrouwbare 'Windows Media Player' (wat overigens gratis bij elk exemplaar van Windows wordt bijgeleverd of ook te downloaden is via de Microsoft site). Nee, we kiezen meteen bvb. voor Nero (nu al aan versie 7 toe, maar versie 6 is stabieler), die net als Plextor zich gespecialiseerd hebben in het ambacht van het 'burnen'.

Om géén pennestrijd te starten, vermeld ik al meteen dat er nog véél degelijke brandsoftware op de markt is zoals bvb. CD-Clone maar Nero laat een grotere creativiteit toe: bvb. aantal pauzeseconden tussen muzieknummers veranderen of ze zelfs laten in elkaar overlopen (handig voor mixen). Met Nero kunt u ook het volume wijzigen (handig bvb. als het ene muzieknummer 'volle bak' is opgenomen en het andere dan weer te stil) en belabberde MP3 opknappen, maar neem wat het laatste betreft van mij aan dat shit, ten hoogste gecamoufleerde shit kan worden.

Nu, als u alle bovenstaande elementen samenbrengt bent u in principe mits het vluchtig doornemen van de handleiding van uw geliefkoosde brandsoftware in principe klaar om al wat u belieft te downloaden of 'rippen' en branden.

En weze nog eens gewaarschuwd, nee het gaat juridisch niet op om de nieuwste films die nog in de zalen moeten verschijnen of cd's die vaak nog niet in de winkel liggen, al meteen via een 'download' te gaan voorproeven en ze desgewenst te branden om ze ook nog eens aan uw kameraden te distribueren. En nee, u wordt ook niet verondersteld dat zeldzame niet meer legaal verkrijgbare muzieknummer of film te gaan aanbieden in een 'downloadcliënt' zoals Bitcomet of Soulseek (zie het artikel 'downloaden').


Wat je bvb. wel kunt doen is dat Freya interview (zie boven) op een schijfje branden, en het distribueren onder vrienden en kennissen om hen te informeren over het genie van hun verkozenen.

Wanneer laat je nu i.p.v. je benen eens je tieten zien, Freya? Moet toch ook wat stemmen opleveren, zou je zo denken.