In een vorig artikel had ik het over 'downloaden' en welke kanalen er zoal worden gebruikt in het piratenmilieu.
Vooraleer u iets kunt downloaden, legaal of illegaal, moet er iemand ook iets aanbieden, hetzij software, audio, video, whatever, de ganse reutemeteut, zeg maar.
De digitale informatie die bvb. op een cd of dvd staat kan 'geript' worden. Onder 'geript' verstaan we dat je de digitale informatie op een cd of dvd kopieert naar bvb. je harde schijf of een blanco cd of dvd.
Er kunnen hiervoor trouwens vanuit de consument perfect aanvaardbare redenen voor bestaan bvb. de meest voorkomende: je hebt een ganse cd-muziekcollectie opgebouwd die je nu op je MP3-speler wil zien te krijgen. Of je wilt een compilatie maken van nummers, verspreid over verschillende cd's (die je uiteraard zelf bezit), netjes gebrand op één cd. Het spreekt vanzelf dat die 'compilaties' kunnen uitgewisseld worden met bvb. vrienden en er toevallig zo'n exemplaartje bij hen blijft liggen.
Je kunt natuurlijk de gewenste nummers in MP3-formaat aankopen in een online-winkel zoals I-Tunes, maar je kunt ook -wat eerder de normale gang van zaken is- een gratis programma zoals Exact Audio Copy (een aanrader) installeren, die netjes audio cd's leegzuigt en daarvan een exacte replica op je harde schijf neerpoot in wav of MP3-formaat (een doorgaans minderwaardig formaat).
Wat Exact Audio Copy zo geweldig maakt, is dat het programma:
1) volledig gratis is
2) inderdaad exacte digitale kopijen maakt en er ook een controlefunctie voorzien is, die nauwgezet elke bit informatie tussen de kopie en het origineel vergelijkt om na te zien als er geen foutjes in het omzettingsproces zijn geslopen, zodat u niet pas achteraf tijdens het beluisteren merkt dat uw kopij nogal sjofel van kwaliteit is
M.a.w. Exact Audio Copy is het gereedschap bij uitstek voor de audiopuriteinen en daarvoor zijn legale gebruikers en de piraten community de maker nog steeds dankbaar voor. Een degelijke nederlandstalige handleiding over Exact Audio Copy vindt u hier en het progamma kunt u hier downloaden (klik in de linkerkolom op 'download' en volg daarna de links).
Tot zover lijkt er juridisch gezien nog niet veel aan de hand: u maakt een kopij voor eigen gebruik bvb. om op uw MP3-speler te gebruiken of een compilatie voor eigen gebruik te brouwen, hoewel er nu ook discussie is in hoeverre een consument een kopij mag maken voor eigen gebruik.
Platenboeren zouden natuurlijk liever zien dat u bvb. én de originele cd aankoopt, én bvb. nog eens de nummers tegen betaling downloadt voor gebruik op de MP3-speler.
En laat ik het maar bij naam noemen: u kunt natuurlijk ook uw cd's 'rippen', tot MP3'tjes transfereren op uw harde schijf die dan 'toevallig' in een downloadprogramma worden aangeboden, zodat ook andere internetgebruikers kunnen meegenieten van uw muziekcollectie. Zo is het hek helemaal van de dam en bent u niet goed en zeker niet legaal bezig, daar is géén uitsluitsel over.
Helemaal link wordt het wanneer u bvb. een kopij maakt van een dvd of software. De consument kan als reden aanhalen dat dit een reservekopij is voor geval het originele schijfje stuk gaat (bvb. als u uw cd's of dvd's als onderleggers gebruikt) maar juridisch zal u op niet veel begrip hoeven te rekenen.
Clone DVD Copy is zo'n (gratis) programma: het maakt identieke kopijen van DVD's én omzeilt hierbij de kopieerbescherming. Hier bent u legaal op het slechte pad, gezien u bewust de kopieerbescherming omzeilt.
Terzijde, er is nu zelfs onder de auspicieën van de machtige Hollywoodstudio's en hun aandeelhouders een heksejacht aan de gang op websites die zelfs maar durven vernoemen dat er zo'n programma bestaat, laat staan de link aanbieden zoals ik doe, maar omdat ik een voorstander ben van de vrijheid van informatie kunnen ze hierbij mijn zak opblazen en steun ik mij als niet Amerikaan op de 'first amendement': the freedom of speech.
Biedt u deze kopij dan ook nog eens aan bvb. in een compressieformaat (zie uitleg beneden) zoals divX in een downloadprogramma aan, tja dan bent u mag zich zeker een gediplomeerd piraat noemen.
DivX werd trouwens al gauw een hit in de piratencommunity gezien een DivX film gemiddeld slechts 700 megabyte in data-omvang is, terwijl een DVD in origineel formaat tegen de 4 Gigabyte aantikt. Het is voldoende te weten dat 4 Gigabyte véél meer is dan 700 megabyte en zich dus ook véél trager laat versassen via een downloadcliënt. Natuurlijk worden er dan wel audiovisuele compromissen gemaakt: wilt u zeker zijn van optimale kwaliteit dan is uw beste keuze nog steeds om originele cd's en dvd's aan te kopen.
Eén ding dient toegegeven: de ict-piraten zijn inventieve en creatieve jongens. Het is dan ook voortdurend een cowboy en indianen spel tussen de piraten en de authoriteiten, waarbij het naargelang de invalshoek onduidelijk is wie er nu eigenlijk de cowboy's of indianen zijn.
En wat is dat trouwens een compressieformaat?
Digitale gegevens nemen plaats in op uw harde schijf, op een cd- of dvd-schijfje, net zoals u ook een aantal bladen papier nodig hebt mocht u willen u memoires neerschrijven.
Nu zijn er mensen die vonden dat de ganse zooi teveel plaats innam en het dus liever kleiner wilden, kleinere bestanden dus die minder plaats innemen. En dus werden gegevens plots 'gezipt' of 'gecompresseerd': zo neemt een MP3-audiobestand slechts een fractie van de plaats in in vergelijk met het originele bestand, hetzelfde geldt voor divX. 'Compressie' betekent echter ook er digitale gegevens verloren gaan m.a.w. een MP3-bestand is niet een exacte kopij maar een minderwaardige kopij van het origineel, hetzelfde geldt voor divX. Hoe meer compressie, hoe slechter de audio of videokwaliteit in vergelijk met het origineel.
Nu kan ik nog gaan ouwehoeren dat u bvb. best uw MP3-bestanden aan zeker minimaal 192 kbps (= kilobyte per second) transfereert (192 kbps is een uitdrukking van de hoeveelheid compressie), maar dat kan ik hier net evengoed een heel artikel schrijven over dit onderwerp alleen. Er circuleren ook MP3 bestanden van bvb. 128 kbps en 64 kbps, maar daar draait als audiopuritein mijn maag van om.
Bon, wat hebben we geleerd vandaag: uw cd's 'rippen' om er MP3-bestanden van te maken voor eigen gebruik op uw MP3-speler, of om er cd-compilaties van te maken voor eigen gebruik, dat lijkt mij perfect aanvaardbaar, maar als u zich waagt aan DVD's en cd's rippen (bvb. van de bibliotheek of de videotheek) om er kopijtjes van te maken voor eigen gebruik, of, ik mag er niet aan denken, om ze zelf via downloadprogramma's aan te bieden zodat ook uw medemens van uw muziek, film of software collectie te laten genieten gratis en voor niks, tja, dan bent u niets meer of minder dan een ICT-piraat.