woensdag, juni 21, 2006

Een ontmoeting met Barosso



Ze waren er allemaal gisteren, de hoge koppen, voor de opnames van De Zevende Dag, het infotainment programma van VRT Eén op zondagmiddag.

- Barosso, voorzitter van de Europese Commissie
- Verhofstadt, eerste minister
- Vandelanotte, minister van begroting
- Vanhecke, voorzitter Vlaams Belang

... en nog een andere trist hoogwaardigheidbekleders.

En ik, ik was er ook: de gewone sterveling zonder titel en faam, de burger. Uitgepikt tussen 85 andere inzendingen, om samen met vijf andere burgers een rechtstreekse vraag te stellen aan Barosso. Titels, authoriteit en de bijhorende rollenspelletjes hebben nooit veel indruk op mij gemaakt, dus kun je net evengoed 'on air' meteen een vraag stellen aan de baas van heel het spel: Barosso himself.

Eerste vaststelling bij aankomst op de VRT op de Reyerslaan omstreeks 13u45 op 20/06/2006: er is nauwelijks enige controle. Ik geef mijn naam, zeg dat ik voor de opnames kom voor De Zevende Dag en zonder identiteitscontrole of fouille, zelfs géén metaaldetector kan ik naar de opnamestudio's. Ik kon, had ik gewild, eigenlijk met veel gemak een wapen, een bom of een taart met 'crème fraîche' meegesmokkeld hebben om de opnames wat animositeit bij te zetten.

Vooraf nog een uurtje 'briefing' door twee zeer behulpzame medewerkers van De Zevende Dag: mijn vraag die oorspronkelijk uit acht lijntjes tekst was opgebouwd, blijkt plots ingekort tot twee lijntjes, hetzelfde geldt voor de andere vragenstellers.

'Ja, anders bestaat de kans dat de kijkers hun aandacht verliezen', is het argument van de medewerkers. De vijf andere mensen die samen met mij vragen mochten stellen worden het meermaals vriendelijk ingepeperd: bondig en concreet want 'het moest vooruit gaan'.

Vooraf draven de andere uitgenodigde vragenstellers, op commando nog snel even hun vraagje op. Twee van hen gaan in de verdediging, ze laten hun zorgvuldig opgebouwde vraagstelling niet zomaar platwelsen tot een oneliner die gemakkelijk kan gepareerd worden met een ontwijkend standaardantwoord.

'Ja maar, Barosso zijn team eiste dat al de vragen vooraf moeten overgemaakt worden.' - De nieuwe versie van twee lijntjes dus.- Zodoende kan zijn team elke netelige vraag vooraf dissecteren, de strategie bepalen en ontstaan er geen gênante situaties tijdens vragen van burgers.

De medewerkers van De Zevende Dag waren zeer vriendelijk en behulpzaam, daar niet van, we mochten hen van alles vragen, er was ook niet alchololische drank in overvloed in de V.I.P.-bar, zolang we maar niet afweken van het vooropgestelde scenario, want Barosso had vooral géén tijd te verliezen en het moest vooruitgaan -of hoor ik hier een echo van een vorige zin-.

Omstreeks 15u30 komt Barosso toe in de aanwezigheid van minstens één lijfwacht, een aantal mensen die druk bezig zijn met hem te coachen en vermoedelijk ook zijn eigen tolk.

En dan hup, showtime. Alain Coninx en Frieda Van Wijck verwelkomen Barosso en dan worden wij, symbool van de burgers, neergepoot op de ronde divan in het midden van het halfrond.
Snel even soundchecken, en hup actie: 'Mijnheer Barosso, kunt u mij uitleggen wat de voordelen van de Europese Unie zijn voor de Belgische vrouw en man in de straat die slechts over een klein tot gemiddeld inkomen beschikken?'

Dan de tolk via het oortelefoontje en Barosso vernoemt de euro als betaalmiddel: minder inflatie en zo hoef je ook géén geld meer te wisselen aan de landsgrenzen. Dat zal die burger met een klein tot gemiddeld inkomen wellicht een grootste verwezenlijking vinden. Over die minder inflatie, daar is Jan met de pet wellicht ook niet van overtuigd want het leven lijkt vooral duurder sinds de euro, die cijfertjes na de komma lijken nogal eens afgerond te worden naar boven.

Alain Coninx, zich wellicht bewust van de nogal lamme vertoning tijdens de eerste vraag, geeft mij de kans om nog een vraag te stellen. Kijk, dat vond ik nu sympathiek: als Barosso dan toch wil ingaan op vragen van burgers -kwestie van de kloof te dichten-, dan kan hij ook niet verwachten dat al die vraagjes zomaar netjes vooraf worden ingestudeerd. Het is dan ook wachten op de eerste burger die de vraag durft stellen hoe je tegelijk kan pleiten voor bezuinigingen en begrotingsevenwicht terwijl de Europese instellingen een nooit geziene megalomane geldverslindende decadentie hebben vertoond.

Soit, het vervolg krijg u nu zondag 25 juni 2006 om 11 u in De Zevende Dag op VRT één.

Het is vooral uitkijken naar de bitse aanvaring tussen Vandelanotte met een toegenomen profileringsdrang -de verkiezingen zijn weer in aantocht- die Barosso de les spelt over de Europees opgelegde concurrentieregels i.v.m. de gezondheidszorg.

Maar het mooiste stukje spontane tv is voorbehouden voor een collega-vragensteller: nadat Barosso zijn gebruikelijk discours in verband met de CO2 emissienormen had afgestoken, stelde de burger volgende gênante bijvraag: hoe komt het dat u dan, als rolmodel, met een wagen rondrijdt die quasi het dubbele van de gewenste normen uitstoot?

Barosso verzekerde de vragensteller dat hij niet véél tijd had om met die persoonlijke wagen rond te rijden. Zijn job was goed voor 12 tot 14 werkuren per dag en hij had zelfs weinig tijd voor familie en kinderen.

Je zou het Barosso bijna vergeven: als je zoveel werkt voor zo'n megaloon, dan mag de man toch ook zijn pleziertje hebben zeker. Barosso, kwam zelfs als een sympatieke mens uit het debat: hij onderging het gebeuren met een bijna monnikachtige stoicijnsheid, klaar voor een gematigd en genuanceerd antwoord op elke vraag. In een ver zondig jeugdverleden bleek hij zelfs sympathie voor het Maoistisch gedachtegoed te hebben, maar naarmate je ouder wordt bezie je dat als naïviteit en toen destijds in zijn land, was Mao in vergelijk met de machtshebbers een ideaal.

Zelfs Alain Coninx, zei het in de schminkkamer achteraf: 'Barosso was goed hé'. De schminkster beaamde het. Alain zei ook dat hij blij was dat hij met vakantie kon want 'de ideeën waren op'.

Het was er duidelijk aan te merken dat Alain Coninx niet véél van doens had met die 'vragen stellen door kijkers': een handdruk of een blik voor die kijkers konden er nauwelijks van af. Maar de Frieda, die kwam ons in de wandelgangen een vriendelijke hand toesteken.

Het was voor Frieda haar laatste uitzending, ze wordt bedankt met bloemen en bloopers en zij verhuist naar 'De Laatste Show', als dat geen woordspeling is.

Kijken dus naar de speciale Europese uitzending van De Zevende Dag nu zondag 25/06/2006 om 11u. Er wacht infotainment op u.