zaterdag, juni 24, 2006

'The Assassination Of Richard Nixon' - De Filmgoden


'The Assassination of Richard Nixon' uit 2004 is een antwoord waarom op 9/11/2001 mensen besloten om met een passagiersvliegtuig het World Trade Center te torpederen.

En bovenal 'The Assassination ...' is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit 1974, waarin een bijna gelijkaardig scenario zich voltrok met deze keer 'The White House' in het vizier.

Samuel, hallucinant geloofwaardig vertolkt door Sean Penn, is een gedesillusioneerde Amerikaanse tweederangs verkoper in een meubelzaak.


Geïntimideerd door zijn baas en verlaten door zijn vrouw, verlangt hij naar een daad van verzet.
'The American Dream' slipt langzaam door zijn vingers en hij ontdekt een véél hardere realiteit waarin Richard Nixon -het symbool van de ultieme bedrieger- de toon aangeeft.

'The Assassination ...', schier geruisloos gepasseerd in het bioscoopcircuit is nu gelukkig uit op DVD, maar zelfs hier flikkert FNAC ze al buiten aan € 7.50. Het geeft te kennen dat het grote publiek zelden geïnteresseerd is in authentieke menselijke vertellingen zonder 'happy end'.

Wie wel een film wil zien, waarin zelden als te voor, de desintegratie van een mens op een sublieme wijze wordt vertolkt, die koopt een exemplaar van 'The Assassination ...'. Al is het maar als steunbetuiging aan de volharding van de cineasten: maar liefst zes jaar duurde het vooraleer er financiers waren gevonden. Het bewijs dat eender welke kritische prent die de westerse samenleving op een prangende manier in vraag stelt op niet véél sympathie moet rekenen van de Hollywoodfinanciers.

Een onvolprezen meesterwerk.