zaterdag, september 15, 2018

FFO 2018 - Filmfestival Oostende - Frères Ennemis

Director: David Oelhoffen
Writers: Jeanne Aptekman (adaptation), Jeanne Aptekman(dialogue)
Stars: Matthias Schoenaerts, Reda Kateb, Adel Bencherif

Recensie John Solitude

Nadat op het Filmfestival Oostende Jean-Claude Van Damme twee bomvolle zalen een half uur op hem liet wachten voor de vertoning van het ondermaatse 'Lukas', dreigde hetzelfde scenario voor de avant-première van 'Frères Ennemis' met een aangekondigde 'public appearance' van Matthias Schoenaerts.
 
De geplande voorstelling om 19u45 startte pas om 20u én bovendien was de projectie van de volledige film verkeerd gekadreerd. Na een kwartier vertraging bleek bovendien dat Schoenaerts pas achteraf in de zaal zou opdagen (Schoenaerts zat namelijk in Restaurant Storm).

Het moet gezegd: qua punctualiteit, het publiek informeren en zich op zijn minst verontschuldigen waarom vertoningen later starten dan aangekondigd, ... kan Filmfestival Oostende nog héél wat leren van zijn grote broer Filmfestival Gent waar zelfs een véél grotere filmselectie wordt vertoond mét veel minder problemen én meer respect voor het publiek.

Zo schaf je als bezoeker van het Filmfestival Oostende beter géén tickets aan voor vertoningen na 22u, zelfs al geeft de programmabrochure de indruk dat er méér dan voldoende tijd is tussen de voorstellingen die om 19u45 starten.
Zelf moest ik tweemaal een voorstelling laten vallen na 22u omdat die films al gestart waren, terwijl de voorstellingen gepland om 19u45 hopeloos uitliepen.

Het getuigt ook van weinig respect voor cineasten als bvb een vertoning van de film 'Smuggling Hendrix' na 10 minuten plots wordt stilgelegd omdat die 'te vroeg was gestart' én opnieuw moet heropgestart worden. 

En dan was er het met grote trom aangekondigde Frères Ennemis.

Het goede nieuws: Matthias Schoenaerts kan terecht één van de sterkste acteurs van deze Belgische lichting worden genoemd. Zijn gebeitelde 'alpha-male' verschijning leent zich uitstekend voor 'crimi's' of rollen waarin de spierbundel ('Rundskop') ook onderkoelde emoties mag laten zien.
Schoenaerts werd dan ook correct gecast voor deze Franse 'policier'.


Het slechte nieuws: zelfs rasacteurs als Schoenarts hebben een sterk opgebouwd én geloofwaardig script nodig én daar ontbrak het 'Frères Ennemis' aan. Schoenaerts speelt een drugdealer die tijdens een transactie onder vuur wordt genomen. Wat volgt is een who-done-it in het Marokkaanse drugsmilieu, overgoten met een licht verteerbaar sociaal-kritisch sausje. 
Regisseur David Oelhoffen strandt in een mossel-noch-vis poging om de typische 'policier' wat meer diepgang in te blazen: de actie valt te licht uit voor diegenen die een adrenaline spektakel verwachten én doorwinterde cinefielen ergeren zich aan de mix tussen stereotypen (een Marokkaanse Godfather) én karakters die méér sérieux moeten afdwingen, zoals de rol van de tegenhanger van Schoenaerts vertolkt door Reda Kateb die een glansprestatie neerzet.

Ook de publiek score op de International Movie Database voorspelt weinig goeds voor de internationale distributie van 'Frères Ennemis': op dit moment een gemiddelde score van 4,9 / 10 gebaseerd op 74 stemmers.

Frères Ennemis kan dan ook samen met 'Le Fidèle' de zwakste film van Schoenaerts tot nu toe worden genoemd.

Waardering: 5 / 10