maandag, mei 21, 2012

Taverne Lautrec

Voorafgaande nota van de auteur:
Onderstaand artikel heeft enkel betrekking op Taverne Lautrec zoals uitgebaat door de voormalige uitbater, de heer Jo Van Loock,
tem 30 juni 2019. Op 1 juli 2019 werd Taverne Lautrec overgenomen door een nieuwe uitbater.

---
Na het verschijnen van het vorige artikel (het interview met DJ John Solitude en VJ Light Man), kregen wij van lezers terug de klassieke vragen:

Taverne Lautrec Gevel- “Waar vinden we John Solitude?”;
- “Waar kunnen we hem ontmoeten?”;
- “Waar kunnen we hen 'boeken'?”

Zonder hun eis tot volstrekte anonimiteit in gevaar te brengen, lichten we met hun toelating een tipje van de sluier op.


U hebt de beste kans John Solitude en zijn loyale entourage persoonlijk te ontmoeten in Taverne Lautrec: hun absolute nummer één stamkroeg aan Petit-Paris in Oostende.

Normaal vindt u er John Solitude wat op de achtergrond achter zijn laptop maar af en toe mengt hij zich in een (politieke) discussie.

Taverne Lautrec Bar

De uitbater van Taverne Lautrec is de heer Jo(zef) Van Loock:
fier en uitgesproken Vlaams gezind én al 36 jaar achter de toog van Taverne Lautrec. 
Eén goede raad voor nieuwe bezoekers: noem Taverne Lautrec NOOIT een café of Jo NOOIT een cafébaas. Jo zijn haar staat rechtop bij de omschrijving van zijn zaak als een 'café'. Jo zal u vertellen dat hij opgeleid is om 'de stiel' uit te oefenen. Jo volgde 3 jaar patroonsopleiding in Ieper, behaalde het uitbatersbrevet voor gevorderden in Kortrijk en is erkend door de N.D.D.B. (Nationale Dienst voor het Debiet van het Bier) én de B.S.B. (Belgische Serveerkunde van het Bier).
Taverne Lautrec Jo Van Loock
Jo, de fiere gastheer van Taverne Lautrec
Elk hoger gegist bier of pilsje wordt met evenveel liefde voor het vak aan tafel of aan de tap uitgeschonken op de juiste temperatuur. Maar ook bij het bestellen van bv. een wijntje komt Jo sierlijk met de fles op een dienblad aan tafel om u hoffelijk te bedienen. Jo is Taverne Lautrec en Taverne Lautrec is Jo: hij is het bindmiddel en de 'mediator' tussen een heel divers multicultureel publiek uit alle sociale lagen van de bevolking.
Taverne Lautrec Ingang
Taverne Lautrec ingang

Maar wat maakt Taverne Lautrec nu zo bijzonder? Waarom komen wij altijd terug naar Taverne Lautrec en werden wij ondertussen een stukje van het meubilair? Nét als het ruime vaste klantenbestand (90 %) wat steeds naar Taverne Lautrec terugkeert. We kunnen véél redenen voor het unieke karakter van Taverne Lautrec opsommen:

De uitbater van Taverne Lautrec schenkt ENKEL kwaliteit  -al gaat het nu over bier, koffie, fris- of sterke drank: kwaliteit primeert. Jo weigert bv. Jupiler, Stella Artois of Maes te schenken. Jo zijn onverbiddelijk oordeel over de genoemde merken: 'chemisch bier'.  
Leffe wordt schoorvoetend wél op de kaart gezet maar met de knipoog dat ook Leffe vandaag niet meer is dan veredeld massaconsumptiebier, wat overal hetzelfde smaakt, al drinkt u het nu in België of in de Verenigde Staten.


Taverne Lautrec Tapkraan Diekirch
porseleinen tapkranen Diekirch 
In Taverne Lautrec krijgt u i.p.v. de massaconsumptiebieren wél de minder bekende maar uitstekende artisanale Luxemburgse pils Diekirch (blond en donker) geserveerd. Ook minder bekende bieren als 'Keyte' (een Oostendse artisanale Tripel) en 'Omer' (een traditioneel blond bier uit Bellegem) worden geserveerd. Voor bierliefhebbers- en ontdekkers is Taverne Lautrec een absolute aanrader.
Op de kaart staan ook de klassiekers als oa Westmalle Tripel (onze persoonlijke favoriet), ‘jonge’ en ‘oude’ Orval (al dan niet 'gechambreerd') en Karmeliet. Bent u op zoek naar het zeldzame West-Vleteren, dan serveert Jo u een niet onderscheidbaar alternatief: St-Bernardus  -zelfs een gastronoom kon bij een blinde proef West-Vleteren niet van St-Bernardus onderscheiden.

Maar ook de koffie in Taverne Lautrec is buitengewoon: Jo zijn 'Bruynooghe Nectar' overklast met gemak de Rombouts, de Douwe Egberts, de Max Havelaars en de 'Senseo's van deze wereld. 


Taverne Lautrec is één van de zeldzame tavernes in Oostende waar een heel divers publiek uit alle politieke- en sociale lagen elkaar treffen: 'sossen', 'blauwen', 'tsjeven', vrijzinnigen, islamieten en hun politieke vertegenwoordigers. Zowel gemeenteraadsleden, magistraten, arbeiders, bedienden, werkzoekenden, leefloners en de beruchte Oostendse kunstenaar Henry Stadsbader vinden er elkaar. Na de gemeenteraad vindt u er zelfs regelmatig Oostendse politiekers terug. Lokale politiek-  maar ook wereldactualiteit discussies zijn vaste gespreksonderwerpen voor de stamgasten.


Jo, de uitbater is een voorbeeld van diplomatie en voorstander van het betere gesprek: iedereen krijgt toegang tot Taverne Lautrec, als je tenminste elkaars mening respecteert. 
Jo waakt hierover als een echte 'mediator'. Als onderbouwende literatuur hebt u in Taverne Lautrec dagelijks de keuze uit De Standaard, Knack, Pallieterke en Paris Match.

Hebt u een glas teveel op bij sluitingsuur dan brengt Jo u zelfs persoonlijk thuis. Jo weet ook bij al zijn klanten de grens te trekken wanneer 'trop' teveel is: bier met liefde gebrouwen drinkt u met verstand en Jo zal zijn gasten op tijd eraan herinneren wanneer teveel ‘trop’ wordt.  Als vaste stamgast heb ik in Taverne Lautrec nooit een handgemeen meegemaakt. 
Jo mag dan wel Vlaamsgezind zijn maar dat is geen synoniem voor racistisch: onze 'kleurrijke' medeburgers, zowel Arabisch als Afrikaans, zijn welkom en vinden ook hun weg naar Taverne Lautrec.
Taverne Lautrec Lichtarmatuur
lichtarmatuur uit oesterschelpen
Taverne Lautrec is de microkosmos van Oostende. Zowel jongeren en gepensioneerden vinden er elkaar in vaak politiek gekleurde debatten die het niveau van de doorsnee 'cafépraat' overstijgen (het is dan ook een taverne, zal Jo zeggen).
Een Oostendse V.L.D.'er die onlangs overstapte naar de SP.A. uit puur pragmatische redenen (verkozen worden) wordt er scherp op de korrel genomen. In Taverne Lautrec is men ook niet mals voor Rudy De Leeuw's letterlijk familiair geflirt met de notionele intrestaftrek of Vande Lanotte zijn belangenvermenging in het Electrabel energievraagstuk.  J.M. Dedecker (LDD), Wouter Devriendt (Groen), de NV.A. en Vlaams Belang kunnen dan wél weer op sympathie rekenen bij veel klanten.

Taverne Lautrec herbergt ook de excentriekelingen:
  • een grote Brigitte Bardot-fan mét Bardot t-shirt en B.B.-initialen op zijn revers (Luciano);
  • een operaliefhebber die na een glas teveel met sopraanstem ‘Dein ist mein ganzes Herz’ inzet (Geert);
  • een priester-arbeider die altijd in zijn 'soutane' binnenstapt (Frans: met meer priesters en mensen als jou, zouden de kerken terug voller zitten en het Vaticaan op meer geloofwaardigheid kunnen rekenen);
  • een overloper van de V.L.D. naar de SP.A. -alsof je verandert van ideologie zoals van kostuum (Oostendse SP.A. kandidaat en kleurrijke fantast Dominique Bastin);
  • en IT-liefhebber van het eerste uur die het begin van de netwerkrevolutie meemaakte (Thierry), samen met zijn onafscheidelijke hond (Ella);
  • een zelf verklaarde 100 % atheïst en vrijzinnige wereldburger (advocaat Patrick die het steeds vurig opneemt tegen Vlaams Belang’ers);
  • de gepensioneerde 'agent' van Gent en medestichter van de Gentse - en Oostendse Paulusfeesten (“Franske”);
  • de trouwe leverancier van massa’s kleingeld aan Taverne Lautrec (“Gilbertke”);
  • het koppel “Tex” en Eric (Eric ondergaat lijdzaam het feestelijk gedrag van "Tex" maar ze trekken meestal samen minzaam terug naar huis)
Taverne Lautrec is multicultureel.  De moslims (Adére) bestellen er geen alcohol maar een 'petit café' (een mokka voor de Vlamingen). Op vrijdagavond zijn er soms letterlijk heel kleurrijke Afrikanen te vinden. Zelf had ik er als atheïst de meest menselijke gesprekken met een priester (met bijzondere dank aan priester 'Frans'). 

Honger in Taverne Lautrec?

Vlak naast Taverne Lautrec vindt u Turkse specialiteiten bij de "Frituur Mama's": ze verkopen er o.a. de uitstekende en typisch Turkse lekkernij 'Kefta' (vergeet kebab of shoarma maar bestel ‘Kefta’ bij u volgende bezoek aan de Frituur Mama’s). Op korte wandelafstand (3 min.) in de Alfons Pieterslaan is er de voortreffelijke Chinese snackbar 'King's Hapjes' (de aanraders  op de kaart zijn de noedelsoep, eend met zoetzure saus en de garnalen met pikante saus). 
Jo heeft er geen bezwaar tegen als u uw sandwiches, frietjes of warme schotels meebrengt want Jo verkoopt enkel droge of drogere worstjes.
Taverne Lautrec Affiche
Het interieur van Taverne Lautrec weerspiegelt de geest van de kunstenaar: pancarten, reproducties, publiciteitsmateriaal en kunst van Lautrec sieren de muren van Taverne Lautrec. Het behang ademt de sfeer van een kunstenaarscafé:  er mag niet meer worden gerookt maar de nicotine blijft diep doordrongen in het collectief geheugen en de poriën van de zaak en herinnert aan een ver verleden, waarin er voldoende verdraagzaamheid was om de rokers niet tot een marginale plaats op het terras te veroordelen. Taverne Lautrec is de plaats waar figuren als Sartre, Baudelaire, Van Gogh, Monet, Lautrec en Morrison mét plezier aan de toog zouden aanschuiven.

Taverne Lautrec BankettenWaarom komen wij steeds terug naar Taverne Lautrec?
Kort samengevat: omdat de sfeer er warm, menselijk en niet bedreigend is, de uitbater en de klanten er respectvol zijn, zelfs bij politieke meningsverschillen. Je kan er interessante gesprekken voeren met mensen uit alle lagen van de bevolking maar je kan je er ook afzonderen om de anderen te observeren en er artikels over te schrijven zoals dit.


Met dank aan Jo, alle vaste stamgasten van de Lautrec en iedereen wie ik vergat op te sommen: priester Alexander (de vaste chauffeur van priester Frans), 'linkse' Pol (ABVV-vakbondsvertegenwoordiger), Freddy (voorzitter Oostendse Jachtclub) , Mike (medewerker Focus televisie), Paul 'Japan' (wie het voorrecht geniet samen te leven met een beeldmooie en intelligente Japanse vrouw en die mij uitnodigde voor een excellente Japanse lunch),  José (voormalig horeca-uitbater), Christiaan (de kok van het Oostendse zwembad),  Joris (gitaarleraar aan de muziekacademie),  Bernard (grote liefhebber van loempia's van het bovengenoemde 'Kings Hapjes' en nogmaals iedereen wie ik hier vergat op te sommen.Maar er is nog één laatste en héél bijzondere reden waarom ik graag naar Taverne Lautrec kom. Jo wordt regelmatig tijdens zijn dienst opgebeld door zijn mooie vrouw 'Nicky' (wie hij ook zijn ‘chef’ noemt). Jo eindigt vaak die telefoongesprekken met de mooie afsluiter: 'Schat, ik zie je graag.' Dat drukt misschien nog het best het hartverwarmende van Jo en Taverne Lautrec uit:  voor een pintje mét kwaliteit in een zaak met een kloppend multicultureel hart, nodig ik de lezers uit tot een bezoek.

Taverne Lautrec vindt u op het snijpunt van de Nieuwpoortse- en Torhoutsesteenweg of in de Oostendse volksmond beter gekend als 'Petit-Paris'. Het adres is Koninginnelaan 75 als u met de GPS komt.

Taverne Lautrec is geopend van maandag tot en met zaterdag, 
van 10u 's morgens tot minstens middernacht. 


Taverne Lautrec Ligging