vrijdag, mei 19, 2006

Steun Lithuania voor Eurosong : They ARE the winners

Steun Lithuania voor het Eurosongfestival / Stem voor LT United / Steun de underdog

Voor het Eurosongfestival, het hoogtepunt van satelliet tv-straalverbindingen en de natte droom van één verenigd Europa waarin de burgers ook om elkaar geven, daar blijft u toch wel voor thuis voor de buis zeker?

Effe de Bolkestein perikelen vergeten, het lak aan opzetten van sociaal beschermende maatregelen voor de zwakste burgers in de Europese Unie, de Polen die in België komen knutselen en 'den elektriek' leggen voor een zwarte vergoeding, waarvoor zelfs de amateur handige Harry van om de hoek het niet meer doet ... on with the show.

De openingsshot van de halve finale: meteen van het hoogste Eurosong kaliber.
Gastland Griekenland installeerde een podium dat eruit ziet als een kitscherig zwembad, waarover een orgie van blinkers en sterretjes werd uitgekieperd. Restte als kijker je disco zonnebril op te zetten om je netvlies nog enigszins intact te houden.

Kijk, dat was nu klasse: als je alle 'camp' remmen los wil gooien, dan moet je ook durven plankgas geven en het niet halfslachtig doen, en dat had gastland Griekenland getuige de waanzinnige belichtingseffecten goed begrepen.

Het was oogverblindend afgrijselijk schoon.

En als Europees burger, meer nog als wereldburger, stem ik toch wel voor het land met de interessantste artistieke inzending zeker?
Nee, ik ga toch niet als een nationaal-socialistische chauvinist zitten s.m.s.'en voor Kate Ryan omdat zij nu éénmaal Belg is en ik daar toevallig woon. 'Je 't adore' is gepolijste dance met een 'catchy tune', goed geproduceerd maar gaaaaaaaaap, het klinkt als déjà-attendu, een zwakker broertje van véél sterkere 'dance' acts die géén Eurosong ambiëren maar gewoon goed willen 'marcheren' op de dansvloer.


Zoals gewoonlijk was de overgrote meerderheid van de nummers nauwelijks om aan te horen, maar dat maakt het Eurovisiesong festival ook zo onweerstaanbaar.
Als een potpourri van hoe klinkt een song die dwangmatig in elkaar geflanst is op-maat-van-de-grootste-gemene-deler:

Als brol.

En vooral om te lachen, maar sommigen namen het nogal au serieux op.


En dan kwam Lituania:


Keurig in maatpak, verwachtte ik mij al aan de zoveelste 'boysband' ballade, op leest van de klassieke Eurosong formule ... maar toen begon de leadzanger meteen op een electronische beat met zin voor ironie te scanderen 'We are the winners'.

Van enige samenzang, chorus of keurig uitgevoerde choreografie was nauwelijks sprake, noch zin om 'aimabel' te zijn

Als debiele volksmenners riepen ze om ter luidst:

- 'We are the winners'
- 'Vote for us, because we are the winners'

- 'Vote for the winners.'
- 'Everyday you here us on the radio, and everyday you see us on the news, so we are the winners',
- 'We are here to represent the truth'

- 'We are to the winners of Eurovision so vote for the winners.'

en wie goed luisterde hoorde ook

'Ils chantent la même chanson, but we have it going on'.

En dat allemaal op een pompende, recht toe, recht aan electrobeat waarin nauwelijks enige melodie te ontwaren viel, met uitzondering van enkele welgemikte hard aangeslagen akkoorden.


Wellicht in elkaar gezet als laatavondgrap op een jam waarop teveel drank werd verzet.

Als een grote hilarische glimmende fluim. Als een blasfemie tegenover al die acts die nog zo hun best hadden gedaan om hun danspasjes robotieus uit te voeren met dito songs verzwolgen in honing arrangementen.


Alsof de zes-koppige band 'LT United' uit Lithuania een statement maakte van 'Kijk, het is allemaal zo'n gezeik zonder weerga', dat we puur door zo'n eigenzinnige performance te brengen, al de winnaar zijn van gans dit circus.

En zoals het gaat, met performances die naam waardig, was er achteraf grote consternatie in het publiek, dat in onzekerheid verkeerde als het beleefd moest juichen of joelen.


Ik nam meteen mijn g.s.m. ter hand en s.m.s.'te mijn stem voor deze gedurfde en hoogst originele inzending: ja, de underdog heeft u steun nodig om te kunnen winnen. Het zal niet vanzelf gebeuren.
En voor één keer wonnen de rebellen van het bezettingsleger: 'We are the winners' haalde een finaleplaats en ik ben verheugd dat ik er als 'publieksjury' aan bijdroeg.

Er is nog hoop voor het Eurosongfestival.

De hilarische videoclip (downloaden kan een tijdje duren) is hier te zien:

http://www.winnersofeurovision.com/video/LT_united_music_video_medium.mpg

En de website van LT United

http://www.winnersofeurovision.com


Tv-commentator Bart Peeters droop moe af, onbegrijpend hoe zo'n 'no-song' (quote Bart Peeters) het haalde van het schattig swingende 'Je 't Adore'.


De Kate had haar pasjes toch mooi uitgevoerd. Bart noemde het 'een schande' dat zo'n onding als Lithuania de aan Kate Ryan voorbehouden plaats had ingenomen op de finale.

Nee, Bart, een schande is een presentator die geen flauw benul heeft van persiflage en parodie en wiens enig idee van succes 'Let's Go Swimming In The Pool' of 'I'm Into Folk' is.

En daar zaten in de nok de heren uit Lithunia, hoog verheven boven de drek.

Zodat ze vrijelijk en met een fermgeplaatste uithaal de steen in de beerput konden gooien.

Points from John Solitude: 12