zondag, september 10, 2017

FFO 2017 - Filmfestival Oostende - American Made - Wind River

Het FFO (Film Festival Oostende) 2017 is aan zijn 11de jaargang toe en vindt plaats van 8 tem 16 september in Kinepolis Oostende.

Op deze blog vindt u meestal in primeur de filmrecensies van de programmatie op het Film Festival Oostende.

John Solitude is een onafhankelijke filmrecensent, niet commercieel verbonden met de filmindustrie of het filmfestival Oostende.

Hieronder vindt u de recensies van:
  • American Made: 8,5 / 10
  • Wind River: 8 / 10
Voor meer filmrecensies van het filmfestival Oostende zie de linkerbalk op deze blogspot.

RECENSIE AMERICAN MADE (door John Solitude)
Regie: 
Cast: 

 


Tom Cruise legde een lange weg af: van 'posterboy' in de Amerikaanse propaganda van 'Top Gun' tot de vertolking van Barry Seal in 'American Made'. Een wat uitgebluste én verveelde lijnpiloot klust bij met sigarensmokkel maar na te worden betrapt wordt hij zich gechanteerd om voor de CIA te klussen.

Terwijl in 'Top Gun' de wereld zwart-wit was, de Amerikanen de 'goeden' en de Russen de 'slechten' is 'American Made' naar Hollywood-normen een gedurfde sneer -gebaseerd op waargebeurde feiten- over de onfrisse inmenging van de CIA in Zuid-Amerika onder het Reagan-tijdperk.


Cruise was in Top Gun nog een ééndimensionale held, in 'American Made' is hij geëvolueerd tot de antiheld: hij denkt in de 1ste plaats aan de eigen zak, vliegt voor wie er cash op tafel legt, al zijn het nu duistere wapenleveringen aan de poulains van de US in Zuid-Amerika of drugstrafiek voor Pablo Escobar. 

'American Made' is in de 1ste plaats vlot en professioneel ingeblikt 'entertainment' maar dan wel mét een stekende angel en een hertekende geschiedenisles voor de USA.

Met wat ironie kan je dit Top Gun II noemen: de flamboyante rokkenjager is volwassen geworden, koos voor 'wife en kids' maar finaal lonkt de zin voor avontuur. De patriottistische waarden ruimden plaats voor fast cash.

Je kan Tom Cruise afrekenen op zijn 'American Scientology'-capriolen maar niet op zijn werk als acteur of als als producer. 'American Made' mag dan wel mikken op het brede publiek van de multiplexen maar ondertussen wordt er ook geschiedenisles gegeven.


Waardering John Solitude: 8,5 / 10


RECENSIE WIND RIVER (door John Solitude)
Regie: 
Cast: 

 


'Wind River' is het sterk geanticipeerd debuut van Taylor Sheridan, die voordien al meeschreef aan het positief ontvangen 'Hell or High Water' en 'Sicario'.

De uitgestrekte én desolate sneeuwlandschappen van Wyoming vormen het indrukwekkend decor voor een misdaaddrama met een boodschap.
Een wildjager vindt het bevroren én verkrachte lichaam van een 'American Native'. Wat volgt is een indringende contemplatieve thriller over de impact van desolaatheid op het menselijk gedrag én wat er overblijft van de endogene bevolking na de doortocht van 'de beschaving'.

Sheridan kiest voor karakterontwikkeling en duiding in tegenstelling tot het doorsnee Hollywood-actie vehikel. Het geweld is spaarzaam maar dreigend aanwezig waardoor het zijn impact niet mist, wanneer Sheridan de kan met wormen opentrekt én schakelt naar een catharsis.

Een zeer verdienstelijk debuut met nog wat twijfelende stijl verkenningen maar zeker één van de betere selecties op het filmfestival Oostende. 


Waardering John Solitude: 8 / 10