maandag, mei 22, 2006

De Johnny Therapie

'Het was me het weekendje wel', is een 'understatement'. De sublieme zintuigelijke waarnemingen tijdens de afgelopen drie dagen, inspireerden mij tot het lanceren van tips voor de uitgebluste medemens.

Voor eender welke (ingebeelde of aangepraatte) psychische aandoening is er tegenwoordig wel een exotisch kostelijke therapie te vinden. Relatietherapeuten, mentale coaches, stress- and 'anger' management cursussen, geïnstitutionaliseerde vormen van psychologische of psychiatrische hulpverlening of begeleiding, 'new-age' kwakzalvers stijl leg-een-kristal-op-uw-kont, ... een mens zou moedeloos en nerveus worden van het aanbod alleen al.

Met enige trots, stel ik u dan ook -en bovendien als gediplomeerd hulpverlener- de auteursrechtelijk beschermde 'Johnny therapie' voor.


Primaire doelgroepen

- intellectuelen die rondlopen alsof ze een borstelsteel in hun kont hebben
- brave en saaie burgers met een schrijnend tekort aan verbeelding en inlevingsvermogen voor 'abnormale' medemensen
- gezondheidsfreaks
- moraalridders


Benodigdheden

- een rijbewijs categorie B
- een personenwagen met een decadent aantal p.k.'s die vlot accelereert tot zeker minimum 200 km/u (kan ook gehuurd worden voor een prijs die slechts een schijntje bedraagt, in vergelijk met allerlei therapieën)
- een auto-hifi-installatie waarvan de bas doorheen uw longen pulseert
- een cd met daarop het nummer 'Ghostriders In The Sky', bij voorkeur de versie te vinden op de soundtrack van Blues Brothers 2000

Locatie (enkel tijdens de daluren en bij voorkeur na zonsondergang)


- Duitsland, bij voorkeur de autosnelweg richting Berlijn (voordeel: géén snelheidsbeperkingen)
- België, bij voorkeur de autosnelweg tussen Brussel en Luik (contra-indicaties: de wettelijk maximum toegelaten snelheid bedraagt 120 km/u maar gezien het hier grotendeels een pijlrecht stuk asfalt betreft waarvan de middenberm te smal is om politievoertuigen op te plaatsen, kunt u een gokje wagen)


Werkwijze

- Eénmaal op de gewenste locatie start u het nummer 'Ghostriders In The Sky' op het maximale geluidvolume en manouvreert u naar het 3de baanvak. Trap nu plankgas in 5de of bij voorkeur 6de versnelling. Over de verkeersborden en snelheidsbeperkingen hoeft u zich niet druk te maken: éénmaal boven de 180 km/u kunt u ze toch nauwelijks mentaal registreren. Wees niet bezorgd over uw medeweggebruikers, neem van mij aan dat zij ook niet echt met u inzitten. In een samenleving van ieder voor zich, kunt u maar beter zorgen dat u aan uw trekken komt 'before the whole shithouse goes up in flames'- Jim Morrison

- Durf uw angst te confronteren: het is inderdaad mogelijk dat u tijdens het ondergaan van deze therapie betrokken raakt in een ongeval, maar in vergelijk met uw dagelijks leven dat toch aanvoelt als één grote suffe bedoening, kan deze gedachte zelfs een heilzaam karakter hebben.

- Hier komt het: éénmaal op maximumsnelheid, bij voorkeur boven de 200 km/u opent u alle autoramen, en met uw linkerarm door het venster maakt u een zwengelbeweging alsof u een lasso zou weggooien, enkel nog met uw rechterhand bestuurt u de wagen.

- Zing nu luidkeels mee met de muziek van 'Ghostriders In The Sky': 'Yipee Yayee, Yipee Yayoo'

- Voor nog meer jolijt zwaait u even naar de verbouwereerde bestuurders op de andere baanvakken, terwijl u hen het nakijken geeft.


Wetenschappelijke verantwoording:

- Deze sensatie bevordert de aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stof nodig voor uw biochemisch mentaal welbevinden.


Opties:

- Na de snelheidssensatie rijdt u naar de meest bijgelegen 'drive-in' fastfood keten, waar u een maxi menu bestelt, door te spoelen met een 1 liter frisdrank naar keuze. Achteraf luidkeels boeren is toegelaten om de spijsvertering te bevorderen.Opmerking:

Om de snelheidssensatie volledig te appreciëren is het belangrijk om de ervaring, zoals bvb. in een Porsche 911 aan 230 km/u over de snelweg razen, niet te intellectualiseren. Durf de zintuigelijke sensatie te ondergaan i.p.v. ze verstandelijk te benaderen: zelf uitproberen is altijd de sleutel tot het begrijpen waarom, zoals ondergetekende, mensen kunnen kicken op waanzinnige snelheden.


Wedden dat, als u de volgende keer een wagen aan een rotgang ziet voorbijscheuren op het 3de baanvak, u uw medemens beter begrijpt die op dat moment zijn moment suprême beleeft?


Jawel, misschien draait u op dat moment ook uw venstertje open om even te wuiven naar de Porsche die als een raket richting horizon stuift i.p.v. afgunstig te zijn.

De promotiejongens van Porsche hebben voor één keer gelijk: 'Porsche, there is no substitute.'