zondag, november 10, 2013

HOE de LOTTO winnen? (deel 2)

Als u het eerste deel van dit artikel niet las, klik dan eerst HIER.


Het artikel ‘Hoe de Lotto winnen’ is heel populair. Het werd al 12.873-maal aangeklikt sinds het artikel begin januari 2013 verscheen.

Om het artikel nog wat kracht bij te zetten volgen hier wat onderliggende kansberekening cijfers.

Om de tips voor een groot publiek leesbaar te maken, probeer ik de toelichtingen zoveel mogelijk te ontdoen van de statistische berekeningen die er onder liggen.

Aanbevolen methode 1: (zie ook het vorige artikel HIER)
Uw kansen verhogen door de cijfers van de voorgaande LOTTO - trekking weg te laten.

Toelichting:
Als u lukraak een combinatie van zes cijfers kiest, dan is uw kans om de jackpot van de Belgische Lotto te winnen exact 1 op 8.145.060.

Als u echter de zeven cijfers van de vorige trekking weglaat (de zes getrokken ballen én de reserve bal) EN geen enkel cijfer herhaalt zich op de trekking waarop u speelt, dan is uw kans om te winnen al exact 1 op 2,760,681. U schrapt op deze manier al méér dan 5.000.000 mogelijke combinaties!

Let wel dat gemiddeld in 62 % van alle trekkingen -zie ook het vorig artikel (berekend op alle Lotto-resultaten) er minstens één cijfers zich herhaalt uit de vorige trekking! In slechts 38 % van de trekkingen doet er dus voordeel bij om de 7 cijfers uit de vorige trekking weg te laten!

Er bestaat immers géén enkele methode om de juiste cijfers te voorspellen, er bestaan enkel statistische analyses om te bepalen wat méér of minder waarschijnlijk is. Uw kansen om de Lotto te winnen verhogen is dan ook kiezen om combinaties te spelen die méér waarschijnlijk dan minder waarschijnlijk zijn.


Aanbevolen methode 2: (zie ook het vorige artikel HIER)

Beter meer combinaties spelen op minder trekkingen, dan minder combinaties gespreid over meer trekkingen. 
Met andere woorden: uw kans is hoger als u 2 combinaties speelt op één trekking dan 1 combinatie gespreid over 2 trekkingen.

Toelichting:

Lotto is als het op kansberekening aankomt een zogenaamd 'independent trial’ spel.

Voor leken: elke Lotto trekking staat volledig op zich én de uitslag van een vorige trekking beïnvloedt het resultaat van de volgende trekking niet. Er zijn wel statistische patronen af te leiden als je de uitslagen van alle trekkingen analyseert maar elke trekking is op zich volledig onafhankelijk van de vorige trekking.

Op een dergelijk soort spel is uw kans op winst hoger als u de zogenaamde ‘brute force’ methode hanteert. 

Vergelijk het met een dobbelsteen.
Wat is de beste gok?
a) U mag 3 cijfers voorspellen op één worp van een dobbelsteen én u wint als u er één van juist hebt
OF
b) u mag 1 cijfer kiezen en 3 maal gooien met de dobbelsteen om het ene cijfer juist te hebben.

Hoewel u misschien denkt dat zoiets geen enkel verschil uitmaakt, is de eerste gok naar kansberekening toe een veel betere gok. De kans is namelijk 3 op 6 of uw kans is de helft.

Hetzelfde geldt op de Lotto. Als u 2 combinaties speelt op Lotto is uw kans 2 op 8.145.060 of 1 kans op 4.072.5030. Als uw budget 2,50 euro is per trekking dan speelt u dus best slechts één trekking met 2 combinaties, dan 2 trekkingen met een 1,25 euro combinatie. Méér inzetten op één trekking is naar kansen toe dus beter dan de inzet spreiden over meerdere trekkingen. 

Véél geluk: zelfs met statistische analyse speelt het toeval nog een zeer grote rol.

Abonneer u op dit weblog voor méér tips over LOTTO door te 'liken' op de Facebook knop hieronder.