zaterdag, september 09, 2006

Stoelendans

Muziektrack van de dag:

‘A Pain That I’m Used To’ (Jacques Lu Cont Remix)– Depeche ModeDe papierslag is begonnen: dezer dagen krijgt u pakketten al dan niet gerecycleerd Amazonewoud in uw gleuf. Propaganda die u een betere gemeente, dorp of straattegel belooft.

En omdat alles beter wordt, als partij x of y het voor het zeggen krijgt, overlopen we in een notendop welke partij er voor wat staat en vooral –dat is pas leuk- wat is er in de afgelopen jaren in de praktijk van werd gebakken.

V.L.D.
: De partij van de vrijheid (althans voor sommigen).

In de praktijk: méér vrije markteconomie, deregulering, minder belastingen, langer werken, meer flexibiliteit. Dat de kloof tussen ‘have’ en ‘have not’ groter wordt is een detail: hopelijk concurreert u zich een weg in de eerste groep. Een natte droom voor multinationals, bedrijven, K.M.O.’s en aandeelhouders, tenzij u er in loondienst werkt en geen kaderfunctie hebt. Maar wees getroost: als u nog werk hebt en niet bezwijkt aan de stress wordt ook uw loonstrook waarschijnlijk met enkele euro’s méér gespijsd, al zult u niet op vastheid van betrekking hoeven te rekenen en als u zoals bij Ford –dolgedraaid van de lopende band- af en toe eens wat ziektekwaaltjes begint te vertonen, zoek dan alvast een andere werkgever want er moet vooral méér en sneller geproduceerd worden. Stem V.L.D.


SP.A.
: ‘De sossen.’ De sociaal-democratische (arbeiders)partij moest anders, vandaar de A.

In de praktijk: de SP.A. keurde o.a. met de V.L.D. de fiscale amnestie goed waardoor decennia van belastingontduiking, mits een zeer milde afkoopsom, beloond werd. Als ‘democratische’ partij zag de SP ook géén graten in een verhoging van de kiesdrempel. Als klap op de vuurpijl, kregeb de loontrekkenden die dagelijks om de oren worden geslagen met méér flexibiliteit en minder werkzekerheid, ook het generatiepact in de maag gespitst, of kortom langer werken.
Géén nood: gratis pannenkoeken in het buurthuis, want biefstukken passen niet meer in de begroting. U kunt ook een verzekering afsluiten bij Stevaert, want die verdient daar tegenwoordig een aardig centje mee bij. Maar ’t moet gezegd: met de sossen wordt basisonderwijs misschien ooit echt gratis, althans daar werden we nog eens aan herinnerd in de aanloop naar de verkiezingen. Als u ooit aan de dop komt en niet meteen een andere ‘passende’ betrekking vindt, dan krijgt u verschoning: u mag blijven stempelen al zal uw uitkering wellicht niet genoeg zijn om de huishuur te betalen want de werkloosheidsuitkeringen zijn niet welvaartsvast. Toon nog eens je blote sexy benen (en uw thesis), Freya. Stem SP.A.


CD&V: ‘De tsjeven.’.

Kom niet klagen als u uw laatste dagen immobiel, incontinent en moe geleefd in een ziekenhuisbed slijt. U zult uw lijden waardig dragen zoals Christus en u krijgt er een massa pijnstillers bij in de palliatieve zorg want euthanasie dat was net zoals abortus decennialang njet. Alternatief seksueel geaarden die willen trouwen, daar fronst men nog altijd –zij het vriendelijk en deftig vroom katholiek- de wenkbrauwen bij. Hebt u een gezin en twee kinderen zoals het hoort, stem dan CD&V.


Groen!
‘De geitenwollensokkenbreiers’

Voorheen Agalev en nu nog groener, zeker nadat ze op federaal vlak niet meer aan het beleid konden deelnemen dankzij de kiesdrempel die ze, uiteraard als democraten, zelf mee goedkeurden. Groen! neemt geen duidelijke stelling in tegen een kapitalistische economie en u moet mij eens vertellen hoe een economie gebaseerd op méér productie en méér consumptie te rijmen valt met een milieubewust beleid. Groen! weet het ook niet, maar pak alvast uw vélo, sorteer uw brol, kweek wat biologische tomaten en alles komt wel in orde. Stem Groen!


Vlaams Blok, eh, Vlaams Belang
. ‘De zwarthemden’.

Denkt u met weemoed terug aan het derde rijk, gaat uw rechterhand spontaan gestrekt de lucht in wanneer u een Duitse shlager hoort, vindt u Vlaamse kermissen, De Strangers en bloemkool het toppunt van cultuur en huivert u bij bruine mensen met of zonder baarden, stem dan Vlaams Belang. Eigen troep eerst.


De NV&A en Spirit
: 'De grijshemden'

België is een schort groot, maar het moet vooral nog kleiner. Bent u die francofonen beu, staat u graag Vlaamse liederen te chanten aan de toren van Diksmuide of in een biertent met Laura Lynn, dan bent u hier zeker aan het goede adres. Voornaamste wapenfeit van Bert Anciaux: een megasubsidie voor een commercieel Engelstalig dance nummer van Kate Ryan die er zelfs de halve finale van het eurosongfestival niet mee haalde. Stem NV&A of Spirit.

Op wie te stemmen?

Take your pick.