zaterdag, september 10, 2016

FFO 2016 - Filmfestival Oostende - Opening - Everybody Happy - All These Sleepless Nights

Het FFO (Film Festival Oostende) is aan zijn 10de jaargang toe en vindt plaats van 9 tem 17 september in Kinepolis Oostende.

Hier vindt u de filmtips en -recensies van John Solitude, onafhankelijk recensent, niet commercieel verbonden met de filmindustrie.

Elke dag worden er nieuwe recensies gepubliceerd, voeg dus deze pagina toe aan uw favorieten om op de hoogte te blijven.

Hierna volgen de recensies van:

  • Everybody Happy ( 6,5 / 10)
  • All These Sleepless Nights ( 4 / 10 )
Voor méér recensies zie de linkerbalk.


RECENSIE EVERYBODY HAPPY (OPENINGSFILM FFO 2016)
Regie:  
Cast:    


Ralph Hartman (Peter Van den Begin) is een onzekere maar succesvolle stand-up comedian, getergd door éénzaamheid en innerlijke demonen.
De clown-met-een-alcoholprobleem, de lach en de traan, u ziet het al zo voor u.

Ik kreeg meteen een flashback naar 'Birdman' met Michael Keaton in de theaterwereld die ook kampte met een existentiële crisis en stemmen in zijn hoofd. Everybody Happy haalt echter nooit het ijle niveau van 'Birdman', waar het duidelijk schatplichtig aan is.

Aan de 'effort' van Peter Van den Begin ligt het niet maar de dramatische  spanningsboog is te vlak om anderhalf uur lang te trekken met de zielenroerselen van het hoofdpersonage. Op enkele racistische grapjes weet Everbody Happy weinig de toeschouwer op de tere plek te raken.

Nic Balthazar (Ben X) probeerde dramatiek te rijmen met comedy maar komt uit op mossel noch vis. Fans van stand-up comedy zullen Everybody Happy te hoogdravend en droog vinden om te slikken, cinefielen zien meteen waar Balthazar de betere mosterd vandaan haalde... en krijgen heimwee naar 'Birdman' van Alejandro Innaritu.

Na de voorstelling in de grote bomvolle zaal 7 van Kinepolis volgde een matig beleefdheidsapplausje. Als dit de top is van de Vlaamse filmindustrie, zelfs bedacht met een opening van een filmfestival, dan leggen we onze verwachtingen voor wat nog komen zal best een stukje lager.

Waardering 6,5 / 10RECENSIE ALL THESE SLEEPLESS NIGHTS

Regie: 
Cast:  

 
Krysztof is een twintiger en zwerft in Warschau van de ene rave party naar de andere after party, af-en-toe onderbroken met pseudo filosofische gesprekken. Uiteraard is de zoektocht en het verlangen altijd die naar de liefde en vooral het gebrek eraan.

Hoewel de cinematografie kan bekoren, is All These Sleepless Nights nét zo vervelend voor de toeschouwer als de existentiële uitzichtloosheid waarmee het hoofdpersonage kampt.

In zaal 3 verlieten zo'n 10 toeschouwers de zaal tijdens de voorstelling. Daarmee liet ongeveer de helft van de zaal het al voor bekeken, nog voor het verlossende einde in zicht was. De weglopers kregen géén ongelijk.

Waardering 4/10