woensdag, november 30, 2005
Toskana Therme: het aardsparadijs bestaat (2)
Eerlijk gezegd, ik had niet veel zin om terug te keren maar gezien het te kostelijk werd voor een langer verblijf bleef er geen andere optie over. Ook aardsparadijsen kennen hun prijs.
Vrijdag 25 november 16u
Avis stelt mij in plaats van een Opel Astra een Renault Mégane Scenic (full options) ter beschikking. No problem: méér comfort voor dezelfde uitleenprijs. Ik beschik sinds ruim een jaar niet meer over een eigen wagen: het voordeel is dat wanneer ik een wagen huur steeds de nieuwste modellen kan uitproberen die nog geuren alsof ze net uit de fabriek komen. De kilometerteller stond op 6.000 km. Wellicht is er één of andere Avis bediende die als job heeft na elke uitlening een spuitbus 'nieuwe geur wagen' te legen.
Het is bereweer: het weerbericht voorspelt zware sneeuwval en ijzel op weg naar onze bestemming: de Weimarstreek in Duitsland, het Toskanië van de Germanen. Welgeteld 789 km scheiden mij van de eindbestemming: de Toskana Therme in Bad Sulza.
Met de airconditioning op een stabiele 23° C scheur ik -behoedzaam- richting Gent voor de tweede passagier: Wim, die mij al vier jaar trouw vergezelt richting paradijs. Als ik al één ding geleerd heb in het leven is het dat ik voor een ontspannend uitje beter een andere Adam dan een Eva meeneem.
Vrijdag 25 november omstreeks middernacht
De Duitse snelwegen waar wij op rijden beantwoorden niet aan het cliché: geen verlichting, geen topsnelheden, ... Integendeel, we staan méér dan een uur in de file en wroeten ons letterlijk doorheen camions die er de brui aan geven en bergtoppen die niet zouden misstaan op een Kerstmis pretkaart. Op de audio-installatie: 'Road To Nowhere' van the Talking Heads.
Zaterdagmorgen 26 november 4u30
Na een odysee doorheen sneeuw, ijzel en filesmog bereiken we met ruim 3 uur vertraging de eindbestemming. Er is maar één plaats waarvan de blauwe schemer de aanhoudende onweersbui in mijn hoofd kan kalmeren: de Toskana Therme in Duitsland.
De inkom verwelkomt je meteen met een tropische maar aangename hitte. In het midden van de nacht liggen er hier (wat sommigen oneerbiedig als een 'zwembad' zouden omschrijven) mensen het baarmoedergevoel op te zoeken, sierlijk en als een blad op het water drijvend op het 37° warme water. Het ganse complex baadt in warme en wisselende kleuren.
Na de obligate wissel van knallende jeansbroek naar badjas en zwembroek, drink ik samen met mijn compagnon een 'Bitburger bier' waarvan de slogan is: 'Bitte eine Bit.' Een aangenaam 4 ° biertje om vijf uur 's morgens op een terras dat oogt als een Italiaans zomerterrasje.
En dan, hier komt ie: het moment waarop ik heb gewacht. Ik waad in het water, laat mij achterover hangen en voila, het water neemt mij op en draagt mij zonder veel moeite. In tegenstelling tot een normaal zwembad krijg je hier geen koude rillingen, het water voelt qua temperatuur aan als een 2de huid. De muziek hoef ik niet te missen want ook onder water is er een audio-installatie geïnstalleerd. Doorheen de glazen koepel zie ik een schitterende sterrenhemel. Waar is de zichtbaarheid van de sterren gebleven boven een grootstad, zo vraag ik mij af.
Wel, kortom de rest van de twee dagen zagen er ongeveer zo uit: drijven, stoombad, ligzetel, Bitburger bier, koffie, shnitzel, gefrituurde scholfilet, Italiaanse chocolademelk, drijven, stoombad, ligzetel en dat in verschillende combinaties.
Ooit al eens om 7 uur 's morgens poedelnaakt in de buitenlucht onder het vriespunt rondgelopen? Een waarlijk schitterende ervaring: ik dreef het zelfs zover om zowaar op een stoel te gaan zitten en op mijn gemak een sigaret te roken. Eerlijkheidshalve voeg ik eraan toe dat ik net een stoombad achter de rug had.
De Toskana Therme in Bad Sulza: het aardsparadijs bestaat en dat is geen overstatement.
donderdag, november 24, 2005
Leuk en gezellig
Wat een 'leuk' truitje, zeg. Ja, ik val gadsekidee bijna tegen de grond van de leukigheid van een stuk textiel. En zo goedkoop zeg. Hartstikkend leuk. Je ziet er bijna net zo goed uit als een fletse kopie van één of ander siliconen supermodel aan een bushalte.
De moderne mens leeft op wishfull thinking. Koop een paar Nike's en waan jezelf een sportman - of vrouw. Stort 5 euro voor een goed doel en waan u zelf een weldoener.
'Laat ons alles ophopen tot er geen plaats en geen licht meer is voor meer.' Samuel Beckett
En dan gaan we met z'n allen koffie met gebak eten, met de plastiek zak op schoot van de Hema of de C&A. Eén of ander milieubewuste rakker die stopt de waren toch lekker in een hennazak, zo is iedereen tevree.
Milieubewust en maatschappijkritisch: natuurlijk zolang het niet teveel kost. Toch niet normaal dat koffie zoveel kost: er zal dringend nog bezuinigd moeten worden op de hongerlonen van koffieboonplukkers. Omlaag die prijs.
Wat is je hobby: shoppen. Zo kunnen we vooral veel lullen over wat het verschil is tussen wat er gisteren of vandaag in de vitrines ligt en hoe godverdomd leuk het allemaal is. Lekker met zijn allen in de file in de winkelstraat. Miljaar, 't is braderie: nog meer te koop voor minder geld. Voer die camions maar aan.
Meer consumeren, meer uitgeven, dat houdt de economie gezond. Doorgaan. Happiness is just around the corner.
Wat, heb jij één gsm? Zo iemand kun je toch niet serieus nemen: we moeten onderweg op straat ook tv kunnen kijken. Koop een nieuwe met een ultra high resolution lcd scherm. Zo één met dertigduizend bliepjes in plaats van 10.
'Jij denkt nogal veel na hé?'. Natuurlijk, heb jij geen brein dan?
Of vergast iemand op een paar stervende bloemen opgekweekt op pesticiden. Nou zeg, zo origineel, dat ik daar zelf niet aan heb gedacht. Tegenwoordig kun je ook rozen kopen, klaar met de doornen gevild. Praktisch toch, en zo heb je geen last van die onhandige prikkers.
Rozen zonder doornen, daar zat deze wereld op te wachten.
Ik eet mijn steak 'saignant': bloedend.
zaterdag, november 19, 2005
Hide your love away
Face to face: dat is en blijft het enige echte criterium om iemand in te schatten en ik beschouw mijzelf nogal arrogant als een meester in de pyschologische deconstructie van mensen maar ik zal mijzelf al gauw verantwoorden voor deze nogal botte verklaring:
Ik heb ooit als vrijwilliger gewerkt voor een psychologische hulplijn en daar kreeg ik zomaar eventjes de taak iemand die opbelde en er letterlijk een einde wou aan maken, op subtiele manier op andere gedachten te brengen. Ja, op zo'n moment praat je natuurlijk niet over koetjes en kalfjes maar dood of niet dood. Uiteraard werd dat 'op andere gedachten' brengen niet zo verwoord: het lag verscholen in de doelstelling van het initiatief zijnde 'preventie'.
Vaak dacht ik stiekem tijdens een gesprek: 'Eh, in jouw plaats dan zou ik waarschijnlijk zelfs niet meer opbellen maar al meteen een reeds aangename manier zoeken om een einde te maken aan al dat lijden.' 'Let's face the music': soms zijn zaken gewoon compleet hopeloos zoals politici bvb. Ik stem bvb. al jaren blanco, om nog niet zeggen dat ik vaak zin heb om het stembiljet te verscheuren maar zo'n statement zou mij enkel een boete opleveren en uiteindelijk weinig veranderen aan de kern van de zaak.
Vertel mij vooral niet dat lijden ergens goed voor is: dat is een verhaaltje voor de christelijke rakkers die nog steeds geloven als je maar voldoende afziet in het leven er een beter hiernamaals in het verschiet ligt. De reden waarom iemand gelooft dat er toch ergens 'een pointe' moet zijn aan het ganse bestaan, ligt natuurlijk in het feit dat zonder al dat geloof, al is het nu in Allah, God of een olifant met roze vlekken de realiteit al te ondraaglijk of absurd zou worden. Er is een groot verschil tussen inspanning opbrengen voor een bepaalde zaak, of zinloos lijden.
Ik stel het hier meteen duidelijk: als mij ooit een of andere vreselijke ziekte overkomt, laat maar komen de chemische exit. En gezien niemand ooit de keuze heeft gemaakt om hier te zijn, meen ik dat de keuze om er niet te zijn een onvervreemdbaar persoonlijk recht is. Baas over eigen genen, zeg maar.
Een goede vriendin van mij heeft zelf het moment gekozen om een einde aan haar leven te stellen. Het laatste was ze ons naliet was een kort berichtje: 'Wees blij voor mij.'
Maar om terug te komen op mijn inleiding: dat overkomt mij de laatste tijd niet meer zo vaak, dat gevoel nog iemand 'nieuw' te willen leren kennen: ik krijg nogal vaak 'déja vu's' op zulke momenten, vooral als het op meisjes aankomt. Maar goed, vandaag had ik dat gevoel dus wel.
John Lennon and Paul Mc Cartney waren wat mij betreft visionairen toen ze 'you've got to hide your love away' schreven. Er moeten gecompliceerde manoeuvres aan te pas komen vooraleer je bekend aan iemand dat je hen interessant vindt en hen beter wil leren kennen. Zomaar jezelf blootgeven en ronduit stellen 'Ik vind jou interessant, ik wil je ontmoeten' dat is vragen om e-mails die niet worden beantwoord. Het is zoiets als de vrije markt: je moet het product bewust schaars maken, zo stijgt het in waarde. Zo voorspel ik dat verse lucht binnenkort wellicht nog meer zal kosten dan water.
Als iemand zich voorstelt als niet gemakkelijk te doorgronden of moeilijk om een afspraak mee te krijgen, dan vergroot het enkel het mysterie. Vlakuit stellen: 'Ja, ik wil met jou praten' dat is quasi toegeven dat je bvb. op dat moment niet iemand anders hebt waarmee je wil praten.
Je moet vooral druk bezet zijn en een volle agenda hebben en zo. Gsm's moeten rinkelen en er moeten een bende sms'en verstuurd worden. Zomaar eventjes in een e-mail gaan stellen: 'Ok, ik vind jou interessant laat ons a.u.b. gauw eens afspreken' dat is natuurlijk belachelijk. Het idee zou immers kunnen ontstaan dat je een zielige sukkel hebt die zit te creveren om menselijke aandacht.
En what the fuck als dat zo is. Ewel dan nog, dat ga je dan toch niet toegeven zeker. Je kunt natuurlijk ook iemand de jungle insturen, door te stellen 't Zal wel eens passen.' dat maakt het allemaal wat minder gênant dan vlakuit zeggen 'Je kunt de boom in.'. Of je laat helemaal niets weten zoals mij bvb. vandaag overkwam. Het verlangen om nog eens iemand nieuws te ontmoeten is 'back where is started'.
Geef mij de flikkering van dit computerscherm en een aan-uit knop.
donderdag, november 17, 2005
'Me and you and everyone we know' - De Filmgoden (1)
Ik zeg nog tegen mijzelf toen ik met dit weblog begon: je gaat toch weer niet zitten melken over films? De illusie van 'verandering' is weer doorbroken: het verleden haalt mij terug in.
Niet muziek maar 'movies were my first love' en als het zo verder gaat zoals nu 'they will be my last'. 'Movies of the future, and movies of the past'. De link naar de International Movie Database in de rechterkolom was al een weggever.
In een ver verleden heb ik filmrecensies geschreven voor de site www.moviegids.be . Wie naast mijn pseudononiem 'John Solitude' ook mijn echte naam echt, die kan mijn recensies op www.moviegids.be opvragen. Praktisch probleem: persvoorstellingen waren om 10u 's morgens, meestal in Kinepolis of UGC De Brouckère te Brussel. Nog los van het feit dat ik géén ochtendmens ben (ik HAAT vroeg opstaan en u hoeft mij dus niet zinnigs te vragen op een onmogelijk uur zoals 9u 's morgens), waren de verplaatsingen (die ik overigens uit eigen zak betaalde) er te veel aan om destijds mijn 'filmcarrière' verder uit te bouwen. Filmrecensent zijn is trouwens geen lachertje: gedaan met enkel potentiële filmparels bekijken. Als recensent ben je het aan je professie verplicht ook de grootste rommel te bekijken en wanneer je thuiskomt staat er een leeg blad naar je te staren. Ik kan gerust relateren aan filmcritici die bij wijlen ontiegelijk cru één of andere Hollywood buster compleet de grond inboren: bij overkill momenten had ik zelf ook vaak de behoefte om openlijk te kunnen schrijven: hoe is het mogelijk dat mensen 5 euro en meer uitgeven aan dergelijke cliché rommel?
Ik ben dus van plan om wanneer het mij zint in dit weblog enkel persoonlijke 'filmfavorieten' te bespreken. Er wordt al voldoende shit op ons netvlies losgelaten dat ik niet nog eens een letter vuil ga maken aan films waarvan commercie de eerste en laatste doelstelling is. Om het nog cultureel verrijkender te maken kies ik zelfs voor pellicule, mocht ik ze hier niet onder uw aandacht brengen, die kans maakt op schimmel vertoon vanwege grof gebrek aan aandacht van het publiek. Zo'n fenomeen al mijzelf dus.
'Me and you and everyone we know' is de debuutfilm van regisseur Miranda July. Iedereen die als opener zo'n meesterwerk als 'Me and you ... ' kan schrijven en bovendien regisseren verwerft bij mij meteen de status van held. Zoals dat gaat met films die 'ongewoon' zijn, waren de recensies (in tegenstelling tot wat DVD-covers u soms doen geloven) allesbehalve eensgezind. Op www.imdb.com is er trouwens nog steeds een 'thread' in een forum aan de gang waar fans en critici elkaar naarstig bekampen.
'Me and you ...' gaat in essentie over existentiële eenzaamheid en het knagend verlangen om die bewustzijnstoestand te doorbreken. Hoe onhandig, onmogelijk en shockerend mensen met het gegeven 'verlangen' omgaan getuigen de karakters: een schoenverkoper die als statement zijn hand in brand steekt bij de echtscheiding, een puber die de goorste pornodialogen aangaat via een chat op het internet, twee tienermeisjes die concurreren in hun seksualiteit door de buurjongen 'om ter best' een blowjob te geven, een performance artieste die vrijwilliger is in een taxidienst voor bejaarden om de communicatie met de buitenwereld te onderhouden, ...
Wat 'Me and you ...' zo bijzonder maakt is het volledig gebrek aan sentimentaliteit of bewuste 'weirdo' portrettering van de karakters. Geen enkel personage doet wat het wordt verondersteld te doen naar Hollywoodiaanse normen: een regelrechte fluim in het gezicht van het conventioneel denken over communicatie en het invullen van verlangen. Toch is 'Me and you ...' géén 'de-wereld-is-hopeloos' statement: de eindscéne 'in real life' tussen de pornochattende puber en zijn volwassen gesprekspartner is er zelfs één van ontroerende schoonheid en hoop.
Schaamteloos over het hoofd gezien in de zalen, maar hopelijk binnenkort een herkansing op DVD (of via het E-Mule circuit :-)
woensdag, november 16, 2005
Toskana Therme: het aardsparadijs bestaat
De dingen op een rijtje zetten en mijmeren, dat kun je natuurlijk vanuit horizontale ligging in je zetel, starend naar een bruine plek op het plafond, maar ik verkies het te doen terwijl ik letterlijk drijf op lichaamstemperatuur warm water. Bij voorkeur is er ambient muziek te horen onder water (zodat ik mijn hoofd niet uit het water hoef op te tillen) en een ballet van kleuren te zien aan het gesternte. Uiteraard wil ik weinig moeite doen om te drijven zoals bvb. krampachtig je adem in houden. Nee, je gaat gewoon languit achterover gaan liggen in het water, je ontspant je en hup je drijft. Zo geef ik mij compleet over aan het verlangen om terug in de baarmoeder te kruipen. Zoiets als de foto hieronder:
U zult mij al -vooroordelend als we zijn, niet waar- verdenken van het maken van drugallusies, maar u zit er althans toch deze keer volledig naast.
Er bestaat een plaats op aarde, waar honderden ik-verlang-om-terug-in-de-baarmoeder-te-kruipen-mensen naar toe trekken om drie dagen en nachten lang NIETS anders te doen dan zomaar wat rond te drijven op warm water. En ondergetekende maakt al vier jaar deel uit van die beweging. Naast al dat drijven is er ook sauna voorzien, watermassages, openlucht drijfbad (zelfs in het midden van de nacht) en dag en nacht is er spijs en drank verkrijgbaar.
Het complex ligt in het onooglijk klein dorpje Bad Sulza midden in een vallei.
Jawel, van 25 tot en met 27 november 2005 is het weer zover: het jaarlijkse Liquidsound festival in de Toskana Therme in Bad Sulza, Duitsland. Het ganse concept is zo uniek dat er een patent is op genomen met als gevolg dat dergelijke vestigingen momenteel enkel maar in Duitsland te vinden zijn en NERGENS anders ter wereld.
Misschien doemen naar chloor stinkende Sun - en Center Parcs herinneringen op, maar weest gerust, in dit geval is het water afkomstig uit natuurlijke bronnen. Sun en Centerparcs hebben letterlijk geen rieken aan de Toskana Therme in Bad Sulza.
Qua concept is het 'Liquidsound Festival' het meest originele muziekfestival die uw schrijver ooit bezocht in zijn woelige leven. Daar komt mijn mentale storm volledig tot rust: zodra ik toekom in de Toskana Therme (traditioneel rond middernacht na vijf uur auto rijden) trek ik mijn zwembroek aan, neem ik een douche, spreid ik mijn handdoek over een ligzetel en voor de rest van het weekend doe ik niets anders dan liggen op mijn ligzetel of drijven op warm water. Oh ja, occasioneel loop ik ook wat rond in mijn badjas om eens de benen te strekken.
En terwijl je daar ligt te liggen of drijft te drijven, treden er bij nachte chill out bands op het grote hangende platform op. Als u al dat liggen en drijven beu bent, dan kunt u ook gewoon zitten bvb. op het terras terwijl u spijs en drank tot u neemt. Natuurlijk neem ik ook een boek en een paar tijdschriften mee maar vooral lig ik te liggen en drijf ik te drijven. U kunt overigens zoals ik ook een vriend meenemen want je kunt er bvb. ook praten met elkaar. De muziek staat er nu éénmaal op een relaxerend niveau in tegenstelling tot megadancings waar je een megafoon nodig hebt om jezelf verstaanbaar te maken.
Slapen: iedereen slaapt gewoon in zijn ligzetel in zijn badjas. Als je zin hebt om te drijven dan drijf je en als je zin hebt om te slapen dan slaap je: zo simpel kan het soms zijn. Ik slaap er beter dan in mijn eigen bed.
U zou ervan versteld staan hoe aangenaam drijven op warm water is: de ontwerper is een waar genie. Een genie die besefte dat veel mensen er naar verlangen om gewoon wat rond te drijven en dus maar een complex uit de grond stapte in the middle of nowhere waar je drijffantastiën bewaarheid worden.
De volledige infobrochure over het Liquidsoundfestival vind je hier: http://www.liquid-sound.de/site_new/ls_festival_flyer_gb.pdf en meer informatie over het Liquidsound concept hier: http://www.liquidsound.com/index_intro_fla.html De toegangsprijs voor het complete weekend bedraagt een zeer schappelijke 30 €.
Allen daarheen maar ook niet teveel, zodat ik op mijn gemak kan drijven.
maandag, november 14, 2005
Moderne Communicatie
Als u geen flauw idee heeft waarover ik het heb, dan raad ik een boek uit de serie 'Hoe word ik internetalfabeet voor Dummies' aan.
Zo e-mail ik nog deze morgen met het grappige Japanse meisje Ayumi die ik wellicht anders nooit had ontmoet (en die hopelijk binnenkort mijn privé-gids wil zijn in Japan ^-^) , luisterde ik vandaag naar 'Dance Department' op de Nederlandse Radio 538 http://www.radio538.nl/538/programmas/dancedepartment/index.jsp die niet te ontvangen is in dit pokkeland, kan ik vanavond bvb. een aflevering van Southpark bekijken (die de Vlamingen blijkbaar niet kunnen appreciëren getuige de korte tijd dat deze serie maar te zien was op VT4), snuister ik schaamteloos in andermans privé-leven gezien ze het toch te lezen gooien op hun blogs, en voor wie het allemaal niet te nauw neemt met de wetgeving rond downloaden kan tegenwoordig al een film bekijken nog VOOR hij in de Belgische zalen komt. Eindelijk gedaan met het irritante popcorn en chips gekrakeel.
En toch, het gevoel van vervreemding temidden van deze massa technologie en het aantal mensen die enkel nog weten te communiceren met smiley's is stijgende. Smiley's zijn gemakkelijk: zo hoef je zelf je mondhoeken niet in een ongemakkelijke plooi te leggen om nog emotie uit je vege lijf te persen.
Vroeger ging ik bvb. eens neuzen in 2de hands cd en boekenwinkels. Allesbehalve efficiënt wanneer je naar een specifiek item op zoek was. Tegenwoordig surf ik gewoon naar Google of E-Bay, en als iemand dat ding in een ander continent verkoopt: no problem. Gewoon betalen met Paypal en hoogstens een paar weken later ligt het in de bus.
Een boekenwinkel binnenstappen, forget it. Lekker naar www.amazon.com en je vindt het aanbod van 1000 Standaard Boekhandels en Fnac's op één site met reviews per artikel er bovenop. Zalig. Die pestverkopers die eindeloos lang mijn 'wish list' lieten liggen zijn een ergernis van het verleden: gewoon zelf bestellen.
Bezoeken aan claustrofobische dancings of cafe's: niet langer nodig. Spreekt er iemand van het andere geslacht mij aan om wat voor gefantaseerde reden ook, gewoon een mailtje schrijven. Knikkende knieën en vluchtig neer gekrabbelde poëzie op papieren tafelservetten bij een eerste toenadering zijn 'out'. Lekker vanuit die luie zetel duidelijk maken aan een digitaal personage dat ik haar IRL (= In Real Life) wilt ontmoeten. Geen antwoord: no problem, datingsites in overvloed.
Ik hou van nostalgische gadgets: zo heb ik mijn vroeger verzopen 'Drinking Bird' via Californië kunnen bestellen http://www.thedrinkingbird.com , heb ik
terug een deftige yoyo aangeschaft http://www.yoyojam.com en moest ik mij beheersen om geen pot slime http://www.physlink.com/estore/cart/GIDSlime.cfm of poprocks http://www.poprocks.com aan de 'shopping card' toe te voegen.
Soms fantaseer ik erover hoe, mocht ik financieel onafhankelijk zijn, ik mij gewoon zou opsluiten in een luxeuze bunker met een degelijke internetverbinding. Boodschappen online doen en aan de deur laten afleveren. Zalig.
Maar NIETS, maar dan ook NIETS kan het gevoel vervangen van de warme gloed voelen van de hand van het meisje waarvan je houdt.
Hoog tijd dat de technologie nog een handje toesteekt.
zondag, november 13, 2005
"When the music is over, turn out the lights"
"We're all islands
In the sea
And the islands
Want to reach
Other islands
Passing by
An island"
De troost die uw schrijver vindt in het beluisteren van een stukje muziek die erin slaagt het onuitdrukbare te vertolken is zonder evenknie. Zo draaide ik menig uur 'The game above my head' van Blancmange, mijzelf afvragend: "Hoe kan ik ooit iets schrijven die zo volmaakt is?"
Om nog niet te spreken van "Once In A Lifetime" van the Talking Heads. Een mens, in dit geval David Byrne, die erin slaagt om al is het zijn hele leven niets van betekenis te doen, maar toch zo'n nummer als "Once In A Lifetime" te schrijven, ewel zo'n leven heeft pas zin gehad. Welke zin: het feit dat ik samen met duizenden anderen zo'n nummer honderden keren kan beluisteren (zelfs al staat het niet in de hitparade) en de briljante levensboodschap keer op keer opnieuw kan appreciëren.
Kunst is communicatie: op zijn best verpulvert het de universums die ons scheiden en brengt het een mens ertoe om zichzelf te overstijgen, al is het maar voor even, een bepaald gevoel of idee te delen. Snobs menen dat 'kunst' per definitie hermetisch en moeilijk is, maar dergelijke opvattingen gaan juist voorbij aan het meest essentiële aspect van kunst.
Ik citeer Willem Cloos: "Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie."
Het uiten van emotie is een verlangen naar communicatie. Zoiets van "Ik herken dat, maar ik kon het zelf niet zo uitdrukken."
Natuurlijk kan een kunstenaar zo hoog op zijn wolk zitten, dat zijn uitingen quasi onverstaanbaar zijn. Maakt niets uit: indien het een menselijke emotie is, dan is er altijd wel iemand die de uiting zal herkennen en misschien er troost in zal vinden te weten dat men niet volstrekt alleen is met wat men voelt of doormaakt. Je kunt natuurlijk ook redeneren: ik creëer bewust iets wat 'moeilijk' is, maar dan houdt het op kunst te zijn want het is niet langer een authentieke emotie. Het wordt dan letterlijk "gekunsteld".
Popmuziek is dus zeker niet minderwaardig aan klassieke muziek, noch kun je stellen dat een of andere kunstvorm meer superieur zou zijn dan een andere.
De essentie van de zaak is: weet het te begeesteren, ontroeren, passie op te wekken, shockeren, ... brengt het iets los in het publiek? Wanneer de luisteraar, lezer, toeschouwer er compleet apatisch onder blijft, of de opgewekte gedachte slechts een loutere milliseconde blijft hangen, dan kunnen we het hebben over de waarde van één of ander kunstwerk. De waardering zal individueel zijn, laat u vooral nooit dwingend door een recensent voorschrijven wat wel dan niet te waarderen: apprecieer zelf.
Ontdek "Personal Jezus" van Depeche Mode (beluister de akoestische versie: om kippevel van te krijgen), "Heroes" van David Bowie (jawel, draai dit voor mij op mijn crematie met de volumeknop op 10), "The Day Before You Came" van Abba (het einde van de romance, krachtig gebundeld in één popnummer), "Tansmuzik" van Kraftwerk (elektronische muziek is nooit zo sprookjesachtig mooi en intriest geweest), "Slow Emotion Replay" van The The (de doorsnee mannelijke psyche krachtig gebundeld), "A Horse With No Name" van America (met zoveel verlangen naar uitgestrekte vlaktes waar geen mens ons kent van masker).
Maar laat het niet allemaal kommer en kwel zijn: geef mij "I Feel Love" van Donna Summer of "Cowgirl" van Underworld zodat ik extatisch kan dansen zoals primitieve stammen die begeestering en verlossing zochten in het hypnotische ritme van een drumbeat. Of geef mij die passionele baritonstem van Barry White, de passie van Elvis of de geniale waanzin van Jim Morrison "You are all a bunch of slaves". Het geile van Prince, het etherische van Tangerine Dream, het ijle van Pink Floyd, ... de emotie en de passie is hun en mij niet vreemd.
En foert, ik geneer mij niet langer om te declareren dat "Hé Lekker Beest" van Isabelle A de nagel op de kop sloeg over de weemoed naar vervlogen kalverliefde en nog steeds in mijn persoonlijke top 20 staat.
Maar spaar mij van de "Marie Louise gaat op en neer" en "E viva in Spanje".
Geef mij "Ik ben zo éénzaam zonder jou" van Will Tura en ik zal aan ieder die niet te bekakt is om het te horen zeggen: deze man is een kunstenaar, want hij geeft waarlijk op een zeer simpele maar toch accurate manier een diepmenselijk en universeel gevoel vertolkt. En ja, dat is pas KUNST.
donderdag, november 10, 2005
De gekke ontwerper
Voor de mens die gelooft in één of ander boven- of buitenaards fenomeen bestaat er namelijk een handleiding: De Bijbel, De Koran, De Tora, ... die een mens vertelt wat te doen en wat te laten. De voorschriften kunnen heel concreet zijn zoals 'eet geen zwijnevlees' of voor brede interpretering vatbaar zoals 'hij zult uw vader en moeder eren.'
De beloning om zich strikt aan de voorschriften te houden ligt ergens in het hiernamaals. De opties variëren gaande van massa's mooie maagden die zich over een man zullen ontfermen - inderdaad een verleidelijke zaak om naar uit te zien wanneer je het een leven lang met een verlepte, drellerige of geen vrouw hebt moeten stellen - , tot opgenomen worden in een hemels rijk waar alles ok is -hopelijk is er veel entertainment om de eeuwige tijd te verdrijven-. Sommige bronnen beweren dat we ook alle 'geliefden' zullen terugzien, maar daar pas ik voor. Misschien ligt er een keuzeformulier bij de ingang?
Vooraleer dat punt bereikt gaat er een aards leven aan vooraf die meestal niet zoveel gelijkenis met een paradijs vertoont. Integendeel: tragische romances en afwijzingen, de onbereikbaarheid van Jennifer Conolly, desillusies, presidenten zoals Bush, ziekte, kommer en kwel van allerlei aard zullen uw deel zijn in uw doorgang op de aardkloot. Zoiets als een test om te kijken hoe vaak u tegen de vlakte kunt stuiteren vooraleer u finaal knockout blijft liggen.
Een mens zoals ik, met een geleerd woord een 'agnost' genaamd, die weet het eigenlijk allemaal niet zo goed wat al die goden en hiernamaalsen betreft.
Wat ik wel zeker weet: mocht er één volstrekte absolute waarheid bestaan dan zouden er niet zoveel handleidingen in omloop zijn die vaak nogal tegenstrijdig advies bevatten. Het volstaat immers dat één of andere hallucinerende charimatische nitwit een nieuw instructieboek schrijft en voldoende volgelingen ronselt om een nieuwe waarheid te openbaren.
Eén van de zaken waar ik een denkbeeldige God van beschuldig sedert ik ongeveer 10 jaar was, is dat zijn of haar (want we gaan toch niet seksistisch doen) ontwerp nogal wat designfouten vertoont. Stel u voor dat u morgen per interim voor één keer een nieuwe wereld compleet vanaf scratch zou mogen ontwerpen. Wel, dat ga je toch behoorlijk afwegen, zodat allerlei machtsconflicten op uw planeet niet dreigen tot de complete ondergang van uw creatie? U zou er toch voor zorgen dat er harmonie mogelijk is zodat uw schepsels elkaar niet constant uitmoorden? De moeder van Bambi zou toch niet horen te sterven?
Dat brengt mij ertoe de volgende stelling te poneren:
Als er een 'intelligente' ontwerper is van het universum, dan is hij of zij zonder twijfel:
a) een sadist
b) een seksueel pervert
c) een liefhebber van vuurwerk
d) een architect die zijn opleiding niet afmaakte
e) een dronkelap die bij wijze van grap eens iets nieuws uitprobeerde tijdens een delerium tremens
f) een combinatie van al het voorgaande
Tegenstanders van mijn analyse zullen al gauw de klassieker opwerpen dat een mens geschapen werd 'met een vrije wil'. M.a.w. ook een wil die tot de meest gruwelijke daden kan overgaan bvb. terreuraanslagen op mensen die helemaal geen uitstaans hebben met een bepaald conflict, genocide, pedofilie, genadeloze exploitatie van minder financieel vermogenden, ...
De slachtoffers van de vrije wil van sommige individuen kunnen er waarschijnlijk niet mee lachen dat de schepper een nogal behoorlijk scala aan keuzes mogelijk maakte in ieder individu.
Als een mens perverse daden kan plegen, dan betekent het dat de ontwerper die keuzemogelijkheid in zijn ras heeft ingeprogrammeerd EN ook zelf die perverse neigingen kent, anders zou de mogelijkheid ertoe in het ontwerp niet bestaan. Als u nu bvb. een kleurenpalet hebt met enkel wit en zwart dan kun je toch géén kleurentelevisie maken? Bovendien, als u een vogel ontwerpt en u vergeet de vleugels, dan bent u toch wel aansprakelijk zeker als je een pinguin in de plaats krijgt?
Bijgevolg is voor elk mogelijk gedrag, elke constructiefout, hoe weerzinwekkend ook de gevolgen, de oorspronkelijke schepper aansprakelijk. God wordt toch verondersteld 'allesziend', 'alleswetend' en zo verder te zijn? Misschien is het gewoon een krankzinnige die in een vlaag van razernij plots atomen in het wildeweg rondkeilde om eens te kijken wat er gebeurde indien je bvb. man en vrouw schepte i.p.v. een androgyn wezen?
Ik stel dus voor dat we een bende topadvocaten onder de arm nemen, een megaclaim opstellen en die per aangetekende met raket het universum inschieten.
Wedden dat er geen antwoord komt? God is wellicht verhuisd om een mededaderschap veroordeling te ontvluchten.
zondag, november 06, 2005
Jongerenrevolte in Frankrijk
Molotovcocktails en stenen, blind geweld en destructie. Het beeld van een los geslagen en ondankbare jeugd die wordt verondersteld snel terug in het gareel te lopen middels het beantwoorden van geweld met nog meer geweld: een guerillastrijd op de straatstenen.
Wat diezelfde premier niet vernoemde: de gestage toename aan ghettowijken waar werkloosheid, druggebruik en criminaliteit de dienst uitmaken.
Jongeren worden vaak al op school 'voorgesorteerd': studenten die weten de les te reproduceren krijgen pluimen, jongeren waarvan de thuis - of economische situatie niet optimaal is om zich ten volle in te zetten voor schoolresultaten, zijn niet geliefd door het onderwijsinstituut: slechte punten en psychologische ondermijning van het zelfbeeld het gevolg. Om te presteren is er een draagvlak nodig: het verondersteld dat persoon x over voldoende energie en middelen beschikt om een uitdaging aan te gaan. Deel uitmaken van een fortuinelijke familie met een breed invloedrijk sociaal netwerk kan natuurlijk ook helpen in het verwerven van een aangenamere toekomstige positie in de pikorde.
De nieuwe generatie wordt elke dag geconfronteerd met de puinhoop waaraan politici en de oudere generatie al dan niet bewust aan heeft meegewerkt: de vrije markt als oplossing voor het indelen van de levenssfeer, de toekomst is aan de ongebreidelde productie en consumptie.
De realiteit van massaproductie en globalisering is dagelijks vast te stellen: ondernemers in de ban van het grote concurrentiespel zijn voortdurend op zoek naar de locaties waar de productiefactoren (inbegrepen mensen) het goedkoopst zijn. Tegelijk moet de afzet ook nog verkocht geraken.
Zelfs in de eigen woning ontsnapt men niet aan agressieve reclame: bekijk tv, beluister radio, surf op het internet, sla een tijdschrift open, de gemene deler is reclame. Er moet vooral veel geconsumeerd worden want dat is de motor van onze economie. De verkwisting aan grondstoffen en de aanslag op het milieu door het verschaffen van weinig duurzame wegwerpartikelen, het zijn zorgen voor later.
De keerzijde van de ratrace: een angstaanjagend groter wordende groep van de bevolking heeft geen uitzicht op een redelijke betaalde betrekking en diegenen die er één hebben moeten onder druk van de economische realiteit meestappen in de steeds sneller draaiende tredmolen.
Het nieuwe credo, het aanscherpen van de concurrentie kan logischerwijze enkel tot nog hardere concurrentie leiden: een vicieuze cirkel. Het dalen van de belastingen onder chantage van ondernemers ondermijnt de financiële inkomsten van regeringen om te investeren in aanbestedingen van openbaar nut en een herverdelingsmachanisme toe te passen. Dergelijke maatregelen zijn natuurlijk nooit zonder gevolg: een gepolariseerde maatschappij ingedeeld in 'winners' and 'loosers' is het lange termijn resultaat. Steeds meer financiële middelen komen in handen van een kleiner wordende elite groep: de kaders en managers van de multinationals en de groot industrie, het bankwezen en de immobiliën sector.
Tegenwoordig kijkt een niet hoog geschoolde jongere tegen de volgende situatie aan: in het beste geval levenslang een sociaal ondergewaardeerde, onderbetaalde en weinig werkzekere job uitoefenen (onder het mom 'je mag al blij zijn als je werk hebt'), in het slechtste geval werkloosheid. Enkelingen slagen erin op zelfstandige basis een 'gat in de markt' te vinden vanwege een uitzonderlijk talent in een economisch bevraagd segment. De illusie van The American Dream is steeds gepromoot op basis van enkelingen, nooit op het resultaat voor de volledige levensgemeenschap.
Een toenemende groep ervaart dat zij geen deel zullen hebben aan een onbezorgde toekomst, integendeel het wordt een struggle for life. Het is of beter scoren dan je medemens op een batterij testen of de job aan de neus zien voorbijgaan. De medemens als vijand: je moet vooral sneller, efficiënter, meer flexibel en dynamisch zijn en vooral ook over minder scrupules beschikken. Wie braaf is en mooi meeloopt in de ratrace krijgt lekkers, wie stout is de roe.
Waar de eerdere generatie nog enigszins op werkzekerheid kon rekenen zelfs met laaggeschoolde diploma's, is het voor de tegenwoordige jongere die niet over allerlei kwalificaties beschikt steeds moeilijker om nog aan de bak te komen. Vaak dringt de keuze zich op tussen zich laten exploiteren in een hamburger-job (waar hij of zij nauwelijks financieel genoeg aan overhoudt om enige reserve op te bouwen, een gezin te onderhouden of bvb. een hypotheek af te sluiten), de criminaliteit induiken of via drugs ontsnapping te zoeken voor een verpletterende realiteit. Tegelijk krijgt diezelfde groep elke dag een eindeloze stroom beelden over luxe artikelen over zich heen.
De rellen in Parijs zijn enkel een voorhoede van de stoottroepen: eerzame burgers hebben zich vaak geërgerd aan het toenemende druggebruik of de groeiende apathie van jongeren. Vandaag is er een klasse opgestaan die zich niet langer in slaap laat wiegen middels het kunstmatig beleven van een catharsis van ongenoegengevoelens in videogames en tv-series.
Wellicht worden er naast het cordon legertroepen ook een bataljon psychologen, opvoeders en maatschappelijk assistenten opgetrommeld om de situatie te ontvlammen. Alvast dienen nieuwe jeugdinstellingen te worden gebouwd om de delinquenten een leven lang in op te sluiten.
Vandaag zeg ik u als maatschappelijk assistent: zie hier uw brandhaarden waarde heren politici, economisten en vooraanstaande burgers: ik stel voor dat u zelf eens met die jongeren gaat praten. Een Playstation meebrengen zal wellicht niet genoeg zijn.
donderdag, november 03, 2005
Afwijzingen
Althans ondergetekende.
Een afwijzing door een meisje waar ik mijn zintuigen op had gezet voelde aan als diarree uitgekakt worden op het trottoir. Elke herinnering eraan als een voorbijganger die voluit in de smurrie stapte.
Heden ben ik volledig voor de emancipatie van de vrouw, inclusief de plicht om voortaan zelf ondubbelzinnig hun aantrekkingskracht t.o.v. mij of een ander bekend te maken.
Als jongeman liep ik achter de torenhoge clichés aan waaronder de klassieker 'let op de lichaamstaal van een vrouw'. In de prille polsende inswingergesprekken zat ik met arendsogen te speuren naar ieder non verbaal signaal die kon beduiden op 'Ik wil je': haar die plots werd losgemaakt of achterover gegooid, dromerige puppyogen, giechelende of kirrende geluidjes, ... Het sterkte de moed het risico te nemen vlakuit kwetsbaar te gaan liggen, klaar voor de hiel. Me Tarzan, you Jane?
Verlegen als ik was prepareerde ik een aanval tot in de puntjes voor: poëzie in combinatie met bloemen, voorzichtige aftastingsgesprekken. Het cliché was dat vrouwen nu éénmaal gevoelige en subtiele wezens waren (althans toch meer dan mannen). Het leek niet gepermitteerd om vlak op doel af te stormen: er dienden allerlei gecompliceerde spelstrategieën aan vooraf te gaan en de handleiding was in een buitenlandse taal.
De eerste breuk in de verheerlijking van vrouwen, kwam er toen ik als tiener merkte dat gasten met een arrogante grote bek en veel showallure statistisch significant beter scoorden in piratenveroveringen. Zulke gasten met een attitude van: 'ik neem gewoon wat mij toekomt' en die zich wel later zouden storen aan non compatibele systeemvereisten.
Ook vaak gehoord: 'vrouwen zijn niet zo gefixeerd op uiterlijk als mannen.'
Compleet boerenbedrog.
De gasten die eruit zagen alsof ze net uit een exotische jeans- of parfumreclame waren gestapt kwamen stukken beter aan hun trekken. Vrouwen wisten zulke constateringen te counteren: het ging om de 'uitstraling', zeiden ze dan. Inderdaad straalde de mooiprater als een goedkope oliekachel: als kerel zag je natuurlijk meteen de doorzichtige façade van de Don Juan.
'We kunnen toch vrienden blijven'; nog zo'n klassieker uit het vrouwenrepertoire. Zeker, ik zag het meteen zitten om gezellig te keuvelen tot er een betere kandidaat op de proppen kwam die naast de vriendschap ook het privélege seks erbij kreeg.
Vrouwen een beter ethisch bewustzijn of socialer dan mannen? Larie en apekool. Er zijn thans nogal wat vrouwen die durven toegeven dat ze bvb. liever in het gezelschap verkeerden van mannen dan met hun eigen geslachtsgenoten omdat er minder jaloezie en roddel van doen was. Er zijn tegenwoordig ook nogal wat mannen die liever in het gezelschap van mannen verkeren omdat ze dan een breder gesprek kunnen voeren dan enkel over shoppen, binnenhuisinrichting en een 'nieuwe' man worden.
Leven is voornamelijk het tergend langzaam sterven van illusies. Misschien zijn die illusies in de eerste plaats nodig om te kunnen overleven, want de realiteit is als het ontwaken uit een wishfull thinking droom.