donderdag, juli 20, 2006

Mama, ik wil later een autorace piloot worden

Muziektrack van de dag: 'Never Let Me Down Again' - Depeche Mode


Belachelijk die hitte, ik stroop net niet mijn vel af. Moedeloos word ik ervan, alsof de atmosfeer niet in harmonie is met mijn gemoedgesteldheid: geef mij onweer, inslaande bliksem en donderende bombardementen.

Immigratie naar IJsland wordt een valabele optie.

De verzengende gelegenheid bij uitstek om u een muziek ‘playlist’ te presenteren, bij voorkeur te beluisteren in een open ‘cabrio’ wagen die aan een hels tempo op het 3de baan vak, richting Noordpool scheurt.

Voor minder financieel behoeden zoals ik, die momenteel niet (meer) over een wagen beschikken, bestaat er sinds kort een valabel alternatief: koop uzelf voor de democratische prijs van ongeveer 15 euro een exemplaar van het excellente en zeer realistische racesimulatie pc-spel ‘GTR Fia GT Racing Game’ (zie schermafdruk hiernaast).


Er is geen inschrijvingstaks, geen torenhoge benzinekosten en u koopt uzelf meteen een virtueel exquisiet wagenpark om u tegen te zeggen: Porsche's, Lamborghini's, Ferrari's, BMW's, Jaguar's, Viper's, ... Enkel een degelijke grafische kaart is nodig en een pc die geen antiek is (m.a.w. niet ouder dan ongeveer 3 à 4 jaar).

Nostalgische geesten kiezen voor de versie ‘GT Legends’ waarin u de kans krijgt achter het wiel te kruipen van een uitgelezen selectie klassiekers zoals de originele Mini Cooper, de Lotus Cortina, de Shelby, de Corvette Stingray, de originele Porsche 911 e.d. markante wagens die een stadsdecor tekenden. (zie schermafbeelding rechtsonder)

En voor het geval u als autofreak mocht denken, weeral zo’n onrealistisch vlam-er-maar-op-los-en-crash tienerspelletje: allesbehalve, de virtuele wagens zijn exacte wiskundige replica's van de originele wagens, waardoor er behoorlijk wat rijvaardigheid is vereist om uw wagen doorheen het parcours te loodsen. Alle karakteristieken zoals vermogen, tractie, weggedrag en rijplezier zijn gebaseerd op ‘the real thing. U zult dus duchtig mogen schakelen en een bocht met realistische snelheid aansnijden of u eindigt in het decor, waarna u weliswaar zonder lichamelijke schade terug naar de ‘pitstop’ wordt verwezen. En rubber verslijt dus een ‘donut’ draaien is niet aan te bevelen wi u de race uitrijden, heftig accelereren resulteert in weinig strategisch benzineverbruik en brute aanrakingen met de ‘curbstone’ ontwrichten de uitlijning van de wagen. Stunt rijden en 'driften' behoort niet tot de opties wil u niet als laatste de meet wil halen.

Ik kan het streven naar perfectie appreciëren op elk vlak, zij het nu bloemschikken, gastronomie, shlagers of literatuur, en het moet gezegd: ‘GTR Fia GT Racing Game’ en ‘GT Legends’ is angstaanjagend dicht bij de perfecte virtuele autosimulatie. De autofreaks die het spel programmeerden, gingen zelfs zover dat ze niet alleen over de originele blauwdrukken van de gerepliceerde wagens beschikten, maar zelfs ter plaatse de motorgeluiden gingen opnemen. Enkel de geur van benzine en verbrand rubber ontbreekt, maar misschien komen er spuitbussen in de handel om ook de reukzinsensatie te complementeren. Wilt u de simulatie helemaal perfectioneren, dan koopt u best een Logitech Momo racewiel, compleet met pedalen en versnellingspook om op de USB-bus van uw pc aan te sluiten.

Dit pc-spel is een ideaal cadeautje voor uw man, mochten vrouwen ten minste dit artikel tot op dit punt lezen. En vrouw die niet kan parkeren, noch ‘feeling’ heeft wanneer te schakelen of hoe de bocht aan te snijden en de ideale rijlijn te vinden, kan het zelfs gebruiken om haar rijvaardigheid te verhogen.

Hou er echter rekening mocht manlief van autorijden houden, hij met een exemplaar van ‘GTR Fie GT Racing Game’ wellicht urenlang de pc zal bezetten, met een blik van stoor-mij-niet terwijl hij zijn jongensdromen herleeft en met andere internationale uitdagers de virtuele wedstrijden aangaat op de parkoersen van o.a. Monza, Nürnberg, Franchorchamps, Zolder, … die eveneens exacte virtuele replica’s zijn van ‘the real thing.’

En de lol houdt niet op: autorijden is voor mij onlosmakelijk verbonden met muziek, en ook daaraan hebben de ontwerpers van 'GTR' gedacht: importeer gewoon uw eigen mp3's in het spel.


Hieronder een suggestie ter beluistering terwijl u zich moeizaam een weg doorheen het peloton ploetert of voor de zoveelste keer al te enthousiast de bocht uitschuift. Zet de mp3 files in de map ‘Music’ van bovenstaande pc-spelletjes, zet de ventilator op en zoek eensgezinde geesten op het internet die zin hebben in een race. Ja, u zult het niet geloven maar in deze verzengende hitte zijn er een massa’s mensen die virtueel autoraces beslechten op het scherp van de snee.

En zo kan een playlist er bvb. uitzien als u op zoek bent naar de ideale aanvullende soundtrack voor op de virtuele autospeakers:

Fast Car – Tracy Chapman

Cars - Gary Numan
The ballad Of Lucy Jordan – Marianne Faithfull
Never let me down again – Depeche Mode
Flying Turns – Crash Course In Science
Driving To Heaven - 16b and Morel

Don’t look behind – Fleetwood Mac
On The Run – Pink Floyd
Out Of The Races And On To The Track – The Rapture
The Race – Yello
Autobahn – Kraftwerk

Voilà, ik steek voor de zoveelste keer de sleutel in het virtuele contact.


Franchorchamps, here I come.