donderdag, september 14, 2017

FFO 2017 - Filmfestival Oostende - Hampshire - I Know You Are There - The Only Living Boy in New York

Het FFO (Film Festival Oostende) 2017 is aan zijn 11de jaargang toe en vindt plaats van 8 tem 16 september in Kinepolis Oostende.

Op deze blog vindt u meestal in primeur de filmrecensies van de programmatie op het Film Festival Oostende.

John Solitude is een onafhankelijke filmrecensent, niet commercieel verbonden met de filmindustrie of het filmfestival Oostende.

Hieronder vindt u de recensies van:
  • I Know You Are There (Docu): 8 / 10
  • Hampshire: 7 /10
  • The Only Living Boy in New York: 7 / 10
Voor meer filmrecensies van het filmfestival Oostende zie de linkerbalk op deze blogspot.


RECENSIE I KNOW YOU ARE THERE (door John Solitude)
Regie: Thorn Vander Beken
Cast: Quentin & familie, Staf Coma Science Group

 

Quentin is in een toestand van 'minimaal bewustzijn' na een verkeersongeval. Hij reageert nog reflexmatig op testen en het is de vraag voor familie én de medische staf in hoeverre Quentin zich nog bewust is van zijn toestand én als er nog beterschap te verwachten valt.

Regisseur Thorn Vander Beken brengt het menselijk drama op een waardige en serene wijze in beeld en verkent op een gepast traag tempo de dagelijkse routines van Quentin: verpleging, testen, familieleden komen op bezoek mét als catharsis het medisch oordeel.

De euthanasievraag wordt aangekaart maar dit wordt (voorzichtigheidshalve?) enkel behandeld via de duidelijke stellingname van de zus van Quentin én niet via de visie van de experts of morele gezagsdragers, waardoor de vraag wat in het midden blijft hangen. 

Als dit een bewuste keuze was van de regisseur of eerder het wat ontwijken van de hamvraag: 'Mag of kan euthanasie in dit geval én van wiens finaal oordeel zal deze keuze afhangen: de familie die met een uitzichtloos drama wordt geconfronteerd of de medische wetenschap die erin geslaagd is het leven steeds verder kunstmatig te verlengen, maar de vraag wat nog een waardig leven is lijkt uit de weg te gaan?', blijft aan het oordeel van de kijker over. 

Waardering John Solitude: 8 / 10


RECENSIE HAMPSTEAD (door John Solitude)
Regie:  
Cast:  

 

Donald Horner (Brendan Gleeson) woont al 17 jaar in een zelf gebouwde schuur op een leegstaand erf. Wanneer vastgoedontwikkelaars plannen ontwikkelen dreigt hij zijn thuis te verliezen.
Hampstead, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, probeert een lans te breken voor de 'little common men' maar breit daar een romantisch verhaaltje aan om het geheel wat verteerbaarder te maken. Het is vooral dankzij stevige acteerprestaties van Brendan Gleeson en Diane Keaton dat dit brave, geromantiseerde relaas overeind blijft. Dit is niet het stevige en brandend actuele drama wat het had kunnen worden maar eerder een weifelende keuze tussen een doorsnee rom-com of een biopic.

Waardering John Solitude: 7 / 10


RECENSIE THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK (door John Solitude)
Regie:  
Cast:  

 

Thomas Webb's (Callum Turner) biotoop is de 'upper-mid-class' van New York. Nét afgestudeerd van de univ heeft hij door zijn rijke vader de luxe om wat rond te hangen en te mijmeren over de verdere invulling van zijn leven. 
Hij ambieert het schrijverschap maar muizenissen over een one-night-stand met zijn 'buddie' vriendin staan in de weg. Als hij zijn vader betrapt op overspel en er ook nog een mysterieuze 'wijze' man in zijn leven verschijnt, ligt de weg open voor dit nogal ongeloofwaardig en pretentieus drama die vooral drijft op de uitstekende vertolking van Jeff Bridges, als de mentor van Thomas Webb. 

Waardering John Solitude: 7 / 10