zondag, september 18, 2016

FFO 2016 - Filmfestival 2016 - Le Passé Devant Nous - Hell or High Water - Planet Single - Radin!

Het FFO (Film Festival Oostende) 2016 is aan zijn 10de jaargang toe en vindt plaats van 9 tem 17 september in Kinepolis Oostende.

Hier vindt u de filmtips en -recensies van John Solitude, een onafhankelijke freelance recensent, niet commercieel verbonden met de filmindustrie.

Elke dag worden er nieuwe recensies gepubliceerd, voeg deze pagina toe aan uw favorieten om op de hoogte te blijven.

Hieronder vindt u de recensies van:
  • Le Passé Devant Nous (7,5 / 10 )
  • Hell or High Water ( 8/ 10 )
  • Planet Single - Planeta Singli ( 7 / 10)
  • Radin! ( 6,5 / 10 )
    Meer filmrecensies via de linkerbalk op dit weblog.

LE PASSE DEVANT NOUS
Regie:  
Cast: 


Als een luxe escort (Evelyne Brochu) de opvoeding van haar puberzoon moet opnemen, is dit aanleiding tot een bespiegeling over haar emotionele leegte en de kans op een hechter bestaan.

De eerste langspeler van Nathalie Teirlinck is bij uitstek 'slow cinema' en realistisch drama zonder grootste plotwendingen of morele vingertjes. 
De camera registreert personages en een situatie waarin de kijker niet tot een aha-moment wordt gedreven, in schril contrast tot mainstream Hollywood-producties die vaak betuttelend en conformistisch zijn.

Nathalie Teirlinck weet geladenheid op te roepen zonder in sentimentaliteit te vervallen. De invloeden van het meesterwerk 'Paris Texas' (Wim Wenders) is in Le Passé Devant Nous wel nooit veraf. Natassia Kinski zette al op sublieme wijze een sex-worker neer die ook plots met de opvoeding van haar zoon werd geconfronteerd. 

De ingetogen en overtuigende vertolking van Evelyne Brochu is evenwaardig aan een Natassia Kinski, maar wie zijn klassiekers kent prefereert nog altijd het origineel: Paris Texas.

Waardering: 7,5 / 10HELL OR HIGH WATER
Regie:  
Cast:  

De naweeën van de financiële crisis geschetst vanuit de situatie van boeren in de USA. Twee broers dreigen hun ranch te verliezen aan de inhalige bank worden gedreven tot bankovervallen om hun ranch niet te verliezen. Terwijl de ene broer vooral uit financiële wanhoop handelt, stelt de andere de kick van de actie voorop.

Hell or High Water is een geslaagde poging om drama en het actiegenre te verzoenen. De invloed van Joel en Ethan Coen is nooit veraf: de uitgestrekte én desolate landschap cinematografie lijkt regelrecht geïnspireerd op 'Fargo' of 'No Country for Old Men'. Er is ook een uitstekende Jeff Bridges (The Big Lebowski) die in zijn rol van Texas Ranger gedwongen wordt tot de morele vraag als een bankovervaller en een bank beiden niet even crimineel zijn.

Een naar Hollywood-normen gedurfde en geslaagde situatieschets over het resultaat van een op hol geslagen neoliberaal beleid.

Waardering: 8 / 10PLANET SINGLE (PLANETA SINGLI)
Regie: 
Cast: 


Een succesvolle tv-presentator neemt de gênante internetdating pogingen van een muziekleerkracht als inspiratie voor zijn show.

Het Poolse Planeta Singli kan zeker tippen aan de betere Amerikaanse romcom (romantic comedy) maar is formulematig in hetzelfde bedje ziek.

Vlot verteerbare popcorn entertainment voor de multiplexen maar ook cinema die weinig echt weet te ontroeren of verrassen waardoor het voor de vergetelheid is bestemd.

De typische Amerikaanse romcom klokt af op anderhalf uur, Planeta Singli toont de beperkingen van het genre als je 136 minuten wil vullen met een flinterdun uitgangspunt.

Waardering: 7 / 10RADIN!
Regie: 
Cast:   


Francois Gautier (Dany Boon) is een succesvolle violist maar ook een gierige controlefreak die een spartaanse levenshouding aanneemt om zijn bankrekening sneller te spijzen. Als zijn dochter onverwacht bij hem intrekt staat zijn zorgvuldig georganiseerd leven op instorten.

Franse comedie ster Dany Boon speelt het hoofdpersonage met verve maar Radin! schippert in het scenario tussen slapstick comedy en drama. Op een aantal leuke gags na, mist het emotionele impact om na te zinderen.

De brug tussen comedy en drama blijft een wankele evenwichtsoefening die in Radin! niet wordt ingelost.

Waardering: 6,5 / 10