donderdag, september 15, 2016

FFO 2016 - Filmfestival Oostende 2016 - Anesthesia - Little Men - Parents

Het FFO (Film Festival Oostende) 2016 is aan zijn 10de jaargang toe en vindt plaats van 9 tem 17 september in Kinepolis Oostende.

Hier vindt u de filmtips en -recensies van John Solitude, een onafhankelijke recensent, niet commercieel verbonden met de filmindustrie.

Elke dag worden er nieuwe recensies gepubliceerd, voeg dus deze pagina toe aan uw favorieten om op de hoogte te blijven.

Hieronder vindt u de recensies van:
  • Anesthesia ( 7 / 10 )
  • Little Men ( 7,5 / 10 )
  • Parents ( 8 / 10 )
Voor méér recensies zie de linkerbalk.


RECENSIE ANESTHESIA

Regie: 
Cast:   


Anesthesia catalogeer ik onder de noemer 'patchwork' drama.
Geef de kijker verschillende simultane plotlijnen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben en vlecht het tot een bombastische knallende finale. Soms is deze formule mét succes toegepast in meesterwerken als 'Crash' van Paul Haggis of 'Short Stories' van Robert Altman.

Maar in Anesthesia lijkt de formule geforceerd alsof kortverhalen persé aan elkaar moesten gebreid worden.

Sam Waterston speelt de sterren van het dak als een professor die zijn pensioen ziet naderen en van zijn laatste lezingen begeesterende levenslessen maakt. Kristen Stewart is de student met weltschmerz die vertrouwen zoekt in de wijze prof. Daarnaast lopen er nog wat verloren zielen rond zoals de geslaagde zakenman en zijn broer de wasted junkie.

De plotlijnen dienen elkaar niet tot versterking en omdat de kracht vooral in de hoofdplot zit, werkt het lappendeken principe eerder storend dan boeiend.


Een gemiste kans want de prestatie van Sam Waterston is voer voor een Oscar-nominatie.

Waardering: 7 / 10RECENSIE LITTLE MEN
Regie: 
Cast: 


Little Men is een klein bescheiden low-budget drama over de impact van de stijgende huurprijs op de overlevingskans van een kleine ambachtelijke kledingzaak in New York. Voor de nieuwe eigenaars is het pand een kans om zichzelf sneller te verrijken, voor de huurder een levenswerk wat verloren gaat. 

Aan welgemeende maatschappelijke ambitie én relevantie ontbreekt het regisseur Ira Sachs niet maar het tempo ligt te laag en het kleinschalige verhaal nodigt niet meteen uit om een groot bioscoopscherm anderhalf uur lang te vullen.
Little Men kon niettemin rekenen op de sympathie en het eerste spontane applaus van het Oostends festivalpubliek.

Waardering: 7,5 / 10
RECENSIE PARENTS
Regie: 
Cast: ,


Wanneer zoonlief het huis verlaat kampt zijn moeder met het lege-nest-syndroom. Geen nood, in Parents worden beide ouders teruggevoerd naar hun eigen jeugd en krijgt moederliefde letterlijk gestalte.

Debutant regisseur Christian Tafdrup goochelt kwistig met metaforen en het Oedipus-complex en baadt Parents in een sobere maar indrukwekkende cinematografie.

Het juk van de loodzware Skandinavische cinema kan de regisseur niet helemaal afgooien en de adem van August Bergman lijkt nooit veraf.

Na Parents vroeg een toeschouwer mij 'wat dit allemaal te betekenen had'?

Ik antwoordde haar dat je dit soort films vooral moet ondergaan, zonder enige logica achter de lineariteit te zoeken en wie dat kan ontdekt een licht bestofte én gedurfde kleine parel.

Waardering: 8 / 10