zondag, september 30, 2018

Verkiezingen Oostende - Interview PVDA-kandidaat Cynthia Van Aelst

Op zondag 14 oktober 2018 kiest België de gemeenteraad-en provincieraadsleden.

Uw verslaggever doorploegde verkiezingsfolders op zoek naar een waardige kandidaat voor de gemeenteraad van Oostende.
Wij zochten een kandidaat die verstand heeft van armoede en die het fenomeen niet enkel kent uit rapporten en statistieken.

In de PVDA-verkiezingsfolder voor Oostende viel de kandidatuur van Cynthia Van Aelst op, een vrijwilligster in een daklozencentrum in Oostende.Wij nodigden PVDA-kandidaat Cynthia Van Aelst uit voor een interview.

John Solitude heeft géén partijkaart, noch is hij actief in de PVDA,noch heeft hij een familiale- of andere privé band met deze kandidaat. Het interview met PVDA-kandidaat Cynthia Van Aelst werd louter gekozen op basis van haar profilering in de PVDA-folder. Dit weblog is onafhankelijk en niet gebonden aan eender welke partij of belangengroep. De interviewtekst werd in voorpublicatie aangeboden aan de kandidaat en goedgekeurd ter publicatie.

Cynthia, je bent actief als vrijwilliger in een daklozencentrum in Oostende. Hoe kwam je tot zo'n engagement? Vanaf mijn 18de werkte ik jaren als arbeidster in de schoonmaaksector.Het werk werd fysiek te zwaar voor mijn rug en nek.Een specialist stelde vast dat ik een operatie moest ondergaan voor hernia waardoor ik niet langer een job als schoonmaakster kon uitvoeren. Het Sociaal Huis in Oostende organiseert jaarlijks een winteropvang voor dak- en thuiszorg. Daklozencentrum Imagine zocht toen vrijwilligers en ik stelde mij kandidaat. Ik doe dit nu al een paar jaar én zet mij elk jaar opnieuw in als vrijwilliger voor de daklozen.

Waarom zou iemand op de PVDA moeten stemmen en bijvoorbeeld niet op andere linkse partijen zoals de SP.A of Groen?

Iedere verkozene van de PVDA leeft verplicht van een arbeidersloon of zij of hij nu burgemeester of raadslid is en dus is er ook géén postjespakkerij.

Terwijl andere partijen méér en méér opschoven naar rechts is de PVDA een linkse partij gebleven die de strijd blijft aangaan voor een eerlijke verdeling van de welvaart én tegen de sociale afbraak. Voor de PVDA zullen de superrijken en bedrijven die nu amper belasting betalen een grotere bijdrage moeten leveren.

Bedrijven en superrijken maken gebruik van onze werknemers, onze publieke infrastructuur en profiteren zo mee van onze opleidingen en onze gezondheidszorg. Hier tegenover mag er een zekere return staan.Het kan niet dat zij zichzelf verrijken en de rest van de bevolking voor alles opdraait.

Wat wil je graag veranderen in Oostende?

In ieder geval de armoede aanpakken en zorgen dat er in Oostende wijkgezondheidscentra zijn waar patiënten zonder geld naar de huisarts kunnen. Een stad die niet te koop is aan de hoogste bieder maar die zich organiseert en werkt voor de noden van haar inwoners. Waar wonen betaalbaar is. Voor méér sociale woonwijken naar het voorbeeld van Wenen waar de helft van de woningmarkt door het stadsbestuur wordt gecontroleerd. Daar is géén wooncrisis en is er een plafond op de prijzen. Voor meer groen en waar mensen van verschillende nationaliteiten samen deelnemen aan buurtfeesten en ontspanning.

PVDA wordt in de pers vaak omschreven als een extreme partij. Wat is jouw visie hierop?

Is het extreem dat we opkomen tegen sociale afbraak en dat we werkende mensen verdedigen tov het grote geld?Dat we opkomen voor waardige pensioenen, betaalbare woningen en rusthuizen en tegen de hebzucht van de superrijken?
Dat we opkomen voor sociale gelijkheid, tegen verdeeldheid en tegen racisme?Wij zijn de enigste partij die zegt 'Eerst de mensen, niet de winst.' en daar ook naar handelen.

Veel Oostendenaren klagen dat er teveel migranten zijn en dat zoiets een pak geld kost voor vreemdelingen die hier nooit belastingen betaalden en dan van een uitkering leven. Hoe sta je daar tegenover?

Teveel migranten is een subjectief gevoel dat niet berust op feiten. Ongeveer 9,6 % van de 70.994 inwoners is migrant, waarvan 7,2 % van Europese afkomst en 13,5 % van niet Europese afkomst. Slechts 1,4 % is afkomstig uit Turkije en de Maghreblanden. Het probleem is dat sommige partijen de situatie opblazen en leugens verkopen om hiermee te scoren bij de kiezers.

Iedere mens op de vlucht heeft recht op bescherming én het recht om menswaardig te worden behandeld. Waarom vluchten die mensen en komen ze naar hier? We moeten aan zelfonderzoek doen: bv Saoedi Arabië voert oorlog in Jemen maar wij leveren de wapens. Het westen valt Irak en Afghanistan binnen en bombarderen die landen terug naar de oertijd. Is het dan verwonderlijk dat zoveel mensen op de vlucht slaan? Wie wil geen betere toekomst voor zichzelf en zijn kinderen? In Libanon is één derde van de bevolking vluchteling. Turkije vangt verschillende miljoenen vluchtelingen op... als je dat vergelijkt met de cijfers in Europa is dat bij ons peanuts. Men vergeet gemakkelijk dat tijdens de 2 wereldoorlogen honderdduizenden Belgen op de vlucht waren.

De opvang van vluchtelingen kost niet zoveel als je het vergelijkt met de grote fraudeurs en belastingontduikers. Zou men daar niet beter de pijlen op richten? Probleem is niet dat die mensen een pak geld kosten maar dat de regering sociale zekerheid en verworvenheden afbreekt ten voordele van de rijken en het grootkapitaal.

Belgen voelen zich bedreigd en zien de toekomst somber in. Partijen als Vlaams Belang maar ook NV-A proberen de aandacht van de mensen af te leiden naar migranten thema's om te verdoezelen dat het geld van de sociale afbraak naar de superrijken en het kapitaal gaat.

Hoe staat de PVDA tegenover méér voorzieningen voor moslims en de islam religie? Kan iemand die moslim is en volledig volgens de koran voorschriften wil leven zich wel integreren in de Belgische samenleving?

Voor ons mag iedereen zijn geloof belijden maar niet opdringen aan iemand anders, het moet een vrije keuze zijn. In België is het zo dat de staat religie mee financieel ondersteund. Het grootste bedrag gaat naar de katholieke kerk, ook de joodse godsdienst krijgt zijn deel. Als men de lijn doortrekt is het logisch dat ook islam in verhouding zijn deel krijgt.

In principe zou elke godsdienstige religie voor zichzelf moeten zorgen via bijdrage van de leden. De staat zou hiervan los moeten staan, dat is onze visie.Wil een katholiek leven volgens zijn geloof, geen probleem. Wil een moslim leven volgens de koran is dat ook oké, zolang men andere mensen niet dwingt hetzelfde te doen.

Wat islam betreft: sharia wetgeving, homo's of lesbiennes beledigen of aanvallen kan niet. Iedereen kan zich integreren in de maatschappij als men zich houdt aan de democratische wetten van het land.

Welke boodschap wil je de kiezers nog meegeven voor ze hun stem uitbrengen?

De boodschap die ik aan de kiezers wil geven is: laat je niet misleiden door de vele beloften die de huidige partijen doen. Want allen voerden ze een politiek in het voordeel van de rijken en het kapitaal. Geen enkele partij durfde de frauders en superrijken aanpakken, alleen de PVDA.
Daarom verdienen de PVDA-kandidaten uw stem.

Cynthia, ik wens jou en je partij véél succes bij de komende verkiezingen.

Cynthia Van Aelst, plaats 6 op de PVDA-lijst voor de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen.Meer info over de PVDA vindt u door hieronder te klikken.