maandag, september 10, 2018

FFO 2018 - Filmfestival Oostende - Recensie Un Ange - Engel


Director:

Koen Mortier

Writers:

Koen MortierDimitri Verhulst (novel)



Recensie door John Solitude
'Engel' naar het boek van Dimitri Verhulst 'Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten' was de openingsfilm van het Filmfestival Oostende 2018.

Dimitri Verhulst inspireerde zich op het tragische levenseinde van 'would be' koers vedette Frank Vandenbroucke. Vandenbroucke vluchtte destijds naar Senegal en stierf (vermoedelijk) aan een overdosis in een groezelig rendez-vous hotel.

In hoeverre 'Engel' een accuraat beeld schetst over de precieze omstandigheden waarin Vandenbroucke overleed laat ik in het midden. Wel staat vast dat Koen Mortier (door sommigen misschien gekend als de regisseur van het hysterische 'Ex-Drummer') een aangrijpende, geloofwaardige én van vals sentiment gespaarde interpretatie biedt waarom een up-and-coming sportster plots naar Senegal vlucht en in zijn laatste dagen er de romantische liefde vindt bij een prostituee.

De 'clou' van het relaas ligt hem namelijk in de rake uitspraak van hoofdpersonage Thierry: 'On est tous des putes.'

Mortier levert een geslaagde en delicate evenwichtsoefening af, gesteund door sterke acteerprestaties van Vincent Rottiers (Thierry) en Fatou N'Diaye (Fai) en dat gevat in een bloedmooie cinematografie van Nicolas Karakatsanis.

Filmfestival Oostende kan met 'Engel' eindelijk een openingsfilm voorleggen die op cinefiel wereldniveau staat.


Vond je deze recensie interessant, vergeet dan niet het 'like' icoontje aan te klikken: dat geeft deze gratis blogspot een steuntje in de rug.

Waardering: 8,5 / 10