zondag, januari 03, 2016

Top 3 popconcerten 2015 - recensent John Solitude

DE TOP 3 POPCONCERTEN VAN 2015

Om de spanning erin te houden,
in omgekeerde volgorde van 3 naar 1.
Telkens gevolgd door een live-fragment.


Nummer 3

KENJI MINOGUE (29 oktober 2015, Bozar Brussel)

Een live concert van Kenji Minogue een 'popconcert' noemen is de waarheid onrecht aandoen. Dit Oost-West-Vlaamse duo brengt geen concerten maar performances.
Electro-trash met absurd eigenzinnige teksten die de draak steken met vnl West-Vlaamse uitdrukkingen van de volksklasse. Eigenzinnigere en absurdere acts dan Kenji Minogue bestaan er momenteel niet in België, tenzij we teruggaan naar 'Pas De Deux's' 'Rendez-Vous'.

Naast hun cultverovering van Vlaanderen kunnen ze ook gedenkwaardige optredens in Nederland tot zelfs een uitnodiging van David Lynch in Parijs op hun palmares zetten.
Van het concert in de Bozar bestaan er géén live beelden maar hieronder ziet u ze integraal in actie op de Gentse Feesten.


 Nummer 2


CHIC (8 augustus 2015, Lokerse Feesten)

De monumentale historische funk-group Chic met frontman Nile Rodgers live beleven was een feestje van de eerste tot de laatste minuut. 

Nile Rodgers is niet alleen één van de meest aanstekelijke funky gitaristen maar ook producer én singer-songwriter van onsterfelijke funky-disco hits zoals 'Le Freak', 'Good Times' en 'My Forbidden Lover'.

Daarnaast schreef en produceerde hij songs voor oa David Bowie 'Let's Dance', Madonna 'Like A Virgin', Sister Sledge 'Lost in Music', Duran Duran 'The Reflex' en Daft Punk 'Get Lucky'.


Rodgers bracht op de Lokerse Feesten een 'best-off' wat ontaardde in een dansfeestje van jewelste. Fijntjes herinnerde hij het publiek eraan dat hij wel degelijk de Mozart is van de popmuziek en het brein achter vele andere acts.

Nummer 1

ARIANA GRANDE (12 juni 2015, Sportpaleis Antwerpen)

Een toonvaste stem als een klok die volgens muziekpedagogen 4 octaven omvat.

Ariana Grande zingt en overklast mét gemak grootheden als Madonna, Britney Spears, Lady Gaga en Beyoncé omdat ze ervoor kiest om echt live te zingen.
Hoewel ze in het begin van haar carrière als een 'starlet' werd omschreven (lees: mooi dom jong wicht), toonde ze in Antwerpen dat ze naast ''sexy en cute' zijn ook live een enorm natuurlijk zangtalent heeft die alle genres aankan.

Het moet sinds Michael Jackson in Werchter zijn dat ik nog een dergelijke hysterie op een live concert meemaakte. Uw recensent werd half-doof niet omdat de muziek te luid stond maar door het gekrijs van het publiek.
Ariana Grande kwam, zag en overwon met gemak een 15.000-koppig publiek in een op 2 uur uitverkocht concert in het Sportpaleis Antwerpen.

Ze scoorde zowel in de US, Europa en Azië én dat op haar 21ste.

Toen Ariana Grande op 3 meter van uw recensent 'Tattooed Heart' zong, kreeg uw recensent zowaar er een krop in de keel bij en wist ik het zeker:
Michael Jackson is de gekroonde 'King of Pop'; Ariana Grande is zonder twijfel de ongekroonde 'Queen of Pop' en kan zich nu al op dezelfde ijle hoogte qua zangtalent plaatsen als Whitney Houston, Celine Dion en Mariah Carey.

Pwah... als uw recensent eraan terugdenkt krijgt hij er al kippevel, extase en ontroering tegelijk bij. Ariana Grande is de beste popzangeres niet alleen van 2015 maar sinds Whitney Houston in een ver verleden nog als een nachtegaal zong.