zondag, januari 03, 2016

Top 10 beste films 2015 - recensent John Solitude

Cultuur-veelvraat en cinefiel John Solitude bezocht 4 filmfestivals in 2015,
is lid van Filmclub 62 Oostende én voormalig jurylid van 'The Voice of Europe'.


Welke 10 films op internationaal vlak maakten de meeste indruk op recensent John Solitude in 2015?


Om de spanning erin te houden in omgekeerde chronologische volgorde,
telkens gevolgd door de trailer om uw film appetijt op te wekken.

De top 10 beste films van 2015


Nummer 10

THE VISIT
Regisseur:  
Acteurs: 


M.Night Shyamalan regisseerde in een ver verleden de klassieker 'The Sixth Sense' en maakte in 2015 een sterke 'comeback' met 'The Visit'.
Wanneer de kleinkinderen op bezoek gaan bij hun excentrieke grootouders, is dat voor regisseur Shyamalan een uitgelezen kans om de horror van ouderdomskwaaltjes en dementie te exploiteren.Nummer 9


THE MAN FROM UNCLE

Regisseur: 
Acteurs: 

In 2015 was er voor actiefanaten naast de tegenvallende James Brond franchise 'SPECTRE', ook het méér dan behoorlijke 'Mad Mad Fury Road'.
Door het promo-geweld voor de voorgaande franchises bleef 'The Man From Uncle' bijna onopgemerkt. Regisseur Guy Ritchie transporteert de kijker richting Koude Oorlog toen de KGB en de CIA elkaar probeerden de loef af te steken
Gebaseerd op de gelijknamige series uit de sixties, trouw aan de geest van het origineel wat grappige retro actie oplevert.mét een aanstekelijke soundtrack.


 


Nummer 8

REALITE
Regisseur: 

Acteurs:  

Géén spek naar ieders bek is deze volstrekt maffe, absurde en originele trip van enfant terrible regisseur Quentin Dupieux. 
Wanneer een filmproducer een regisseur 48 uren de tijd geeft om een oerschreeuw op te nemen beginnen de tijdsdimensies door elkaar te lopen.
Dat levert grappige en verwarrende situaties op die u ofwel aan het scherm kluisteren of uit de zaal laten rennen.
Nummer 7

KEEPER

Regisseur:  
Acteurs: 

De sterkste film uit België kwam in 2015 niet uit Vlaanderen maar uit Wallonië.
Ongewenste tienerzwangerschap en hét effect op de peers, de ouders en de goegemeenschap.
De tiener hoofdacteurs mogen voor mijn part nu al de Gouden Palm in ontvangst nemen voor hun aandoenlijke vertolking in dit solide sociaal-realistische drama. Hoort thuis op de verplichte filmeducatie van elke leerkracht moraal of godsdienst (al is het voor die laatsten wellicht niet moralistisch genoeg).

Nummer 6

PLEMYA (THE TRIBE)
Regisseur:
  


Je verstaat letterlijk geen woord in deze film omdat alles in gebarentaal verloopt én dat bewust zonder ondertiteling. Dat levert een visuele stijloefening op wat ontaard in een snoeihard, gedurfd en origineel socio-economisch drama over exploitatie én geweld in een Oostblok internaat.

Nummer 5

TIMBUKTU
Regisseur: 
Acteurs:  

Het oprukkende Islam-fundamentalisme kon ook in de cinema niet ontbreken.
Jihadisten proberen een agrarische dorp in Timbuktu te converteren naar een Islam-gemeenschap.
Een ontzagwekkend drama én één van de sterkste, zo niet de sterkste film  over Islam-fundamentalisme tot nu toe.

Nummer 4

STRAIGHT OUTTA COMPTON

Regisseur: 
Acteurs: 

De oorsprong van de hip-hop cultuur werd nog nooit zo cinematografisch sterk in beeld gebracht als in dit beklijvende socio-economisch drama wat de kijker een realistisch inzicht biedt op de ghetto's en 'gang-land' van La La Land Los Angeles.
Nummer 3

ME AND EARL AND THE DYING GIRL

Regisseur: 
Acteurs:  

Een tiener met kanker én het effect op de klasgenoten. En dat afwisselend met een lach en een traan maar vooral respectvol in beeld gebracht: faut le faire. Dit is gedurfde cinema die het sentimentele ontwijkt en één van de enige films die dit thema op zo'n krachtige manier weet te belichten. Me and Earl and The Dying Girl mag voor mijn part direct op de verplichte kijkvoerlijst van elke leerkracht moraal en godsdienst staan.

Nummer 2

A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE
Regisseur: 
 
Acteurs: 


Het absurde van de condition humaine krijgt gestalte in 2 verkopers van feestartikelen met als missie om mensen aan het lachen te brengen, terwijl ze zelf mistroostig hun koopwaar proberen te slijten.
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence is cinema voorbij de pijngrens, tragiek en humor in een superieure fusie, wars van conventies.

Nummer 1

MUSTANG
Regisseur: 
 
Acteurs: 
 


De sterkste cinema weet kijkers plat te walsen. In Mustang worden Turkse tienermeisjes in een pleeggezin uit hun onschuld weggerukt als ze tegen hun wil in worden uitgehuwelijkt... omdat de traditie nu éénmaal de morele verantwoording is in de agrarische gesloten gemeenschap waarin ze opgroeien.
De clash tussen progressie én traditie is zelden zo pakkend in beeld gebracht met meesterlijke vertolkingen door de tiener-acteurs.  Dit is sociaal-realistisch drama van topniveau, beklijvend van de eerste minuut tot de laatste minuut.
De beste film van 2015 volgens recensent John Solitude is Mustang.