vrijdag, september 18, 2015

FFO 2015 - Filmfestival Oostende - Maryland - Virgin Mountain (Füsi)

En op dag 7 kwam Matthias Schoenaerts naar het FFO. Is zijn film even sterk als de hype? Hierna vind je de recensies van Maryland en Virgin Mountain.

Alle filmrecensies door John Solitude, onafhankelijk filmcriticus, niet commercieel verbonden met het filmfestival van Oostende of de filmindustrie.


MARYLAND
Regie: 
Cast:   


Recensie Maryland:

Matthias Schoenaerts, de ondertussen méér dan bekende viriele acteur uit 'Rundskop' en 'De Rouille et d'Os' tekent met Maryland voor zijn eerste psychologische actie-thriller.

In Maryland is Schoenaerts een soldaat-bodyguard met PST (post traumatisch stress syndroom). Tijdens de bewaking van de familie van een Libanese wapenhandelaar is het niet steeds duidelijk of er een werkelijke dreiging is of als Schoenaerts enkel schimmen ziet.

Regisseur Alice Winocour kiest in tegenstelling tot veel Hollywood-actiefilms zelden voor expliciete actiescènes maar voor een suggestieve dreigende spanning. Als er dan toch actie op het scherm komt mist het zijn impact niet: via een snedige montage én nog maar eens uitstekend acteerwerk van Schoenaerts groeit Maryland uit tot een thriller die tot ver boven de middelmaat uitkomt.

Waardering Maryland: 8/10


VIRGIN MOUNTAIN (FÜSI)
Regie:  
Cast:  Recensie Virgin Mountain:

Uit Ijsland komt een onderkoeld traag drama over Füsi; een 43-jarige mannelijke maagd die inwoont bij zijn moeder. De wereld van Füsi bestaat uit het naspelen van veldslagen uit W.O. II en wekelijks in een Thai restaurant hetzelfde gerecht eten. Op zijn werk is hij het mikpunt van pesterijen over zijn zwaarlijvigheid. Wanneer de vriend van zijn moeder hem inschrijft voor 'line dancing' toont een vrouwelijke deelneemster wat interesse voor hem.

Regisseur Dagur Käri neemt zijn tijd om Virgin Mountain op te bouwen en probeert via enkele absurde scènes de uitzichtloze wereld van Füsi wat lichter te maken. Toch schiet er zwaar-op-de-hand drama over met nét iets te weinig tempo en dramatische wendingen om de aandacht vast te houden.

Virgin Mountain roept qua sfeer vage herinneringen op aan  'A Short Film About Love' van Kieslowski maar deze laatste trapt qua emotionele impact toch een stuk hoger binnen dan Virgin Mountain.

Waardering Virgin Mountain: 7,5 /10