vrijdag, september 18, 2015

FFO 2015 - Filmfestival Oostende - Embrace of the Serpent - Keeper - In God's Hands

Op dag 6 van het FFO waren er enkele filmparels te ontdekken...

... maar de organisatie van het FFO blunderde zeer amateuristisch bij de avant-première van Embrace of the Serpent. In een volle zaal 7 mét juryleden aanwezig duurt het bijna 10 (tien!) minuten voor de organisatie inziet dat de Engelstalige ondertitels niet worden geprojecteerd. Géén klein ongemak omdat de film in het Spaans is.

Dat er eerst een toeschouwer uit de zaal moet lopen om de organisatoren hierop te wijzen toonde aan dat noch de operateur, noch de ticketcontroleurs, noch de organisatoren, de start van de projectie volgen... Het zou niet misstaan dat de organisatoren méér aandacht hebben voor de kwaliteit van de selectie én projectie ipv voor de vele sponsorfeestjes...

Een technisch defect kan de besten overkomen maar dat je zoiets pas opmerkt nadat een film al bijna 10 (tien !) minuten loopt zonder ondertitel én een toeschouwer de organisatie hierop moet wijzen? Onvoorstelbaar maar waar.


Maar ook een 2de herstart bracht géén soelaas. Een vertoning die om 19u45 moest starten werd verplaatst naar 21u20 in een kleinere zaal. Ook die vertoning start pas om 21u40... De aangeboden gratis consumptiebon als sorry voor het ongemak was een schrale troost voor zij die over een ticket beschikten om 22u30 voor een andere film. Hierdoor kon uw verslaggever niet de avant-première van 'Boomerang' om 22u30 bijwonen.

Maar het moet gezegd, wie besliste om niet te wachten op de vertoning van 'Embrace of the Serpent' ... had ongelijk, het bleek één van de sterkste inzendingen van het festival.

Hierna leest u de recensies van 'Embrace of the Serpent', 'Keeper' en 'In God's Hands'.
Alle filmrecensies geschreven door John Solitude, onafhankelijk filmcriticus, niet commercieel  verbonden met het filmfestival van Oostende of de filmindustrie.


EMBRACE OF THE SERPENT (EL ABRAZO DE LA SERPENT)
Regie: 
Cast: Recensie Embrace of the Serpent:

Jan Bijvoet levert een uitstekende acteerprestatie als Theodor Koch-Grunberg, een Duitse etnoloog die rond 1900 de inheemse bevolking van Venezuela en Brazilië bestudeerde. Als hij ziek wordt gaat hij samen met een sjamaan op zoek naar een geneeskundige plant.

Een film in het Amazonewoud in een licht sepia getint zwart-wit? Een zeer gedurfde en eigenzinnige keuze. De beelden zijn bezwerend en majestueus... maar toch bleef ik mij afvragen hoe het er in kleur zou uitzien. De zoektocht van de wetenschapper en de sjamaan legt de aanklacht van de film bloot: de invasie van de blanke veroveraars voor rubber én de vernietigende culturele impact van de kerstening op de indianen. Embrace of the Serpent roept qua thema's en sfeer herinneringen op aan 'The Mission' van Roland Joffé en 'Apocalypse Now' van Francis Ford Coppola.

Prachtige cinematografie, excellente acteerprestaties van niet alleen Jan Bijvoet maar de volledige cast. Boeiend, educatief, onthutsend, krachtig. Een scherpe sneer die zijn impact niet mist. Volgens John Solitude de sterkste inzending voor het filmfestival Oostende tot nu toe.

Waardering Embrace of the Serpent: 9 / 10


KEEPER
Regie: 
Cast:  


Recensie Keeper:

De sterkste inzendingen uit België voor het filmfestival in Oostende kwamen, het moet gezegd, ontegensprekelijk uit Wallonië. Als de zelfgenoegzame Ensor-prijzen minder chauvinistisch waren, dan ging voor mijn part de prijs naar het uitstekende sociaal-realistische tienerdrama Keeper. Des te meer omdat dit een wel zéér sterk debuut is van regisseur Guillaume Senez. Hou die naam in de gaten voor de toekomst!

Maxime en Melanie zijn een 15-jarig romantisch tienerkoppel. Wanneer Melanie onverwacht zwanger wordt, komen hun relatie en toekomstdromen onder druk te staan.

De kracht van Keeper zit in de uitstekende acteerprestaties van de hoofdrolspelers Galatéa Bellugi en Laetitia Dosch. Samen leveren ze een geloofwaardige prestatie in een script die knap opgebouwd de uitdagingen en conflicten tonen bij een tienerzwangerschap.

Als iemand uit het onderwijs deze recensie mocht lezen: Keeper behoort volgens mij tot het verplichte kijkvoer van een les zedenleer of godsdienst. 


Waardering Keeper: 8,5 / 10


IN GOD'S HANDS
Regie: 
Cast:  

(geen trailer beschikbaar)

Recensie In God's Hands:

Regisseur Peter Woditsch volgt in deze documentaire drie uitgetreden priesters uit België, Duitsland en Oostenrijk. Elk met hun persoonlijke beweegredenen om uit de Kerk te stappen maar samen hebben ze gemeen dat vooral het machtsmisbruik en de grove onverdraagzaamheid van het Vaticaan voor hén een brug te ver is.

In God's Hand is op zich een sterke documentaire maar als kijker overvalt je een déjà-vu.  Het machtsmisbruik van de Kerk werd al uitgebreid besproken én veroordeeld in de pers, deze documentaire komt dan ook rijkelijk laat. Als kijker blijf je ook op je honger zit bij de vraag waarom priesters die al bij de intreding wisten dat ze kozen voor een leven in celibaat, dit achteraf gaan aanvechten. Niet toetreden zou een logischer keuze geweest zijn. Wie niet racistisch is, treedt immers ook niet toe tot het Vlaams Blok.

In God's Hand toont dan ook in zoveel woorden van een uitgetreden priester dat zijn poging om de Kerk van binnenuit te veranderen op niets is uitgelopen... Waardering In God's Hands: 8 / 10