woensdag, januari 11, 2006

Gokken

Een aantal regelmatige lezers vragen zich af waarom er de laatste weken géén nieuwe berichten meer zijn gepost.

Het antwoord is: de laatste weken heb ik mij op een spoedcursus 'hoe ontwerp ik een website', inclusief alle toeters en bellen, geworpen.

Een website ontwikkelen, simpel? Ja, santé, net zolang je niet meer dan droge tekst wil 'uploaden'. Maar, éénmaal dat stadium voorbij en je vraagt je af waarom de ene website nu éénmaal aangenamer oogt dan de andere, dan krijg je te maken met zaken als een 'navigator bar' (lees: een grafische navigatiebalk), 'banners' (lees: een promobord), html (lees: hyper text markup language), css (lees: cascading style sheets), gif's en jpeg's (lees: plaatjes).

Kortom, de truuk bestaat erin om zowel inhoud als grafische vormgeving op zo'n manier te combineren dat de lezer snel en comfortable die informatie kan opvragen waarin hij of zij geïnteresseerd is.

Inhoud? Mijn eerste job in de sociale sector bestond erin om jongeren die net iets te veel op 'slots' (lees: jackpots) hadden gespeeld, iets bij te brengen over kansberekening. Niet alleen die jongeren, ook in mijn persoonlijke vriendenkring kende ik een aantal mensen die graag eens een gokje wagen. Het gevolg was dat mijn interesse in wiskunde erop vooruit ging met een grondige bestudering van de waarschijnlijkheidsrekening (lees: probability theory) en statistiek.

Wellicht is roulette momenteel één van de casinospelen waar er de grootste 'mythes' over bestaan. Fortuinen zijn erop verloren en slechts enkelingen (die meestal al een stevig beginkapitaal hadden) zijn erin geslaagd om heelhuids van een roulette wiel weg te komen, zonder een financiële kater tot gevolg.

Waarom dat zo is, kunt u terugvinden op John Solitude's Roulette Fact and Fiction. Alle feiten over roulette op een rijtje: kansberekening, het mathematisch voordeel van de speelzaak, kaduuke wielen, oplichterij, en meer van dat fraais.

Laat het tevens het antwoord zijn waarom ik de laatste weken niet actief was in dit weblog.

En nu, als de weerwind daarheen (vooral aan te raden voor mensen die nog steeds denken dat ze millionair kunnen worden door te gokken)

http://www.john-solitude.be