woensdag, oktober 03, 2018

FFG 2018 - Filmfestival Gent - Studio 54

Director

Matt Tyrnauer

Recensent John Solitude


Voor wie niet vertrouwd is met het begrip 'Studio 54':
eind de jaren '70 was dit the-place-to-be voor de New Yorkse jetset.

Een discotheek die uitgroeide tot mythische decadente proporties.
Studio 54 ging teloor na een inval van belastingambtenaren die er niet enkel massa's 'zwarte' cash vonden maar ook grote hoeveelheden 'qualudes' en cocaïne.


Maar Studio 54 was ook een vrijhaven waar kunstenaars als Andy Warhol, Truman Capote en de crème de la crème van de pop- en Hollywood scène vaste gasten waren: Michael Jackson, Mick Jagger, Diana Ross, Liza Minnelli, Paul Newman, to name but few.


In een tijdgeest waar homofobie en racisme welig tierden, dansten zwart, blank, gays en dragqueens gezellig samen in Studio 54 op de tonen van extatische discomuziek. Studio 54 groeide uit tot een statement van tolerantie (tenminste als je er 'hip' genoeg uitzag om binnen te geraken).


Hoewel deze documentaire een interessant chronologisch beeld schetst over de tijdsgeest waarin Studio 54 tot stand kwam, voegt het weinig toe aan eerdere docu's over deze scène en de film 'Studio 54'.


Rijkelijk laat te zien op het Filmfestival Gent in de theaterzaal Vooruit op zaterdag 20 oktober maar wie het liever thuis bekijkt kan ook al de Blu-Ray bestellen via deze website: https://www.studio54doc.com/

Waardering: 7,5 / 10

FFG 2018 - Filmfestival Gent - Utøya 22 July

Director:

Erik Poppe
Writers: Siv Rajendram Eliassen (screenplay), Anna Bache-Wiig(screenplay)


Recensent John Solitude

In het holst van de nacht zag uw recensent in avant-avant première én zelfs nog voor de persvoorstelling één van de meest geanticipeerde films in competitie voor het Filmfestival van Gent.

Utøya 22 July is een hyper realistisch relaas over de terreuraanslag op een vakantiekamp in Noorwegen. 77 jongeren werden gedood en 99 raakten er zwaar gewond bij een schietpartij. De dader was een blanke rechts-extremist.

Het siert de scenaristen dat Utøya géén actiespektakel, noch een Hollywoodiaans relaas over superhelden moed werd maar wél een accurate weergave over wat mensen zoal doen in crisissituaties: over laffe daden van kortzichtig zelfbehoud én occasioneel een kleine daad van altruïsme.

Utøya 22 July toont de gebeurtenissen vanuit het perspectief van een deelnemer aan het vakantiekamp die in de chaos op zoek gaat naar haar zus. De schutter is quasi volledig onzichtbaar maar de echo's van geweerschoten en geschreeuw zijn voortdurend aanwezig. Er zijn géén grote statements, noch spectaculaire 'shootings', enkel verwarring.

Utøya 22 July valt nét iets te licht uit om een serieuze kanshebber te worden voor de juryprijs maar laat dat u niet weerhouden om op woensdag 17 oktober om 19u30 uw eigen oordeel te vormen in Kinepolis Gent.

Waardering: 7,5 / 10